Terrorspor peger mod Belgien

Sporene efter den blodige serie af terrorangreb, der ramte Paris i weekenden, peger mere og mere i retning af Belgien og et belastet hovedkvarter i hovedstaden Bruxelles.

Foto: EMMANUEL DUNAND/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Sporene efter den blodige serie af terrorangreb, der ramte Paris i weekenden, peger mere og mere i retning af Belgien og et belastet hovedkvarter i hovedstaden Bruxelles.

Mens franskmændene slikker sårene oven på et af de værste terrorangreb i Europa i nyere tid, peger stadig mere i retning af, at flere af gerningsmændene kom fra nabolandet Belgien.

Den belgiske anklagemyndighed har ifølge Reuters oplyst, at to af gerningsmændene bag terrorangrebet, der kostede 129 mennesker livet og sårede flere end 350 andre, kom fra Bruxelles.

Samtidig oplyser den offentlige anklager i Belgien, at to biler, som de formodede syv gerningsmænd benyttede sig af i Paris, var lejet i Belgien.

Slog til i Molenbeek

Allerede lørdag slog belgisk politi til med ransagninger i Bruxelles-bydelen Molenbeek. Søndag er yderligere fire personer blevet anholdt i Belgien, så det samlede antal anholdte i Belgien er oppe på syv.

En sort Seat, der blev fundet i udkanten af Paris, peger også i retning af Belgien. Bilen, der var belgisk indregistreret, indeholdt tre kalashnikov-rifler, og fransk politi arbejder ifølge Reuters ud fra en teori om, at mindst en gerningsmand fortsat kan være på fri fod.

Belgien har tidligere været i søgelyset

Belgien har tidligere været i søgelyset, når det gælder radikaliserede islamister. En af bombemændene fra Madrid i 2001 havde forbindelse til Molenbeek, og det samme havde manden, der sidste år dræbte tre mennesker på et jødisk museum i Bruxelles.

Samtidig er Belgien det land i Europa, som i forhold til befolkningstallet huser flest Syrien-krigere.

Den ene gerningsmand identificeret

Mens fransk politi forfølger det belgiske spor, har man offentliggjort navnet på en af de formodede gerningsmænd, den 29-årige franskfødte Ismael Omar Mostefai.

Han boede i den franske by Chartres sydvest for Paris og menes at have opholdt sig i Syrien mellem 2013 og 2014. Mostefais familiemedlemmer var søndag indbragt til forhør af fransk politi, der er interesseret i at vide mere om Mostefais syriske forbindelse.

Et andet spor, der optager politiet, er et syrisk pas, der blev fundet nær liget af en af de formodede gerningsmænd. Det viser sig, at passet tidligere har været registreret af de græske myndigheder og senere de serbiske myndigheder. Hvis det virkelig er gerningsmandens pas, antyder det, at han er kommet til Europa under dække af at være asylansøger.

Grænsekontrollen skærpet

Frankrig har af samme grund skærpet kontrollen ved landets grænser, og samtidig har den franske regering anmodet de øvrige EU-lande om et møde, hvor man skal drøfte et svar på terrorangrebene.

Luxembourg, der har formandskabet i EU, har fulgt opfordringen og indkaldt EUs indenrigs- og justitsministre til møde om situationen på fredag.

På et G20-møde for verdens 20 største økonomier adresserede lederne også terrorangrebene, som blev fordømt i skarpe vendinger.

USAs præsident, Barack Obama, slog samtidig fast, at man vil forstærke kampen mod Islamisk Stat. De 20 landes ledere vil ifølge Reuters arbejde for en stærkere grænsekontrol og stramme sikkerhedskravene for luftfarten.

Powered by Labrador CMS