Theresa May har en vane og den er virkelig farlig

Det kan godt være, Theresa May har travlt med at planlægge Brexit, men det er nu ikke derfor, briter er rystede over hende.

Udgivet Opdateret

Theresa May, der er premierminister i Storbritannien, har for tiden rigtig travlt med at planlægge og kæmpe for en gnidningsfri brexit, der er bare seks uger ude i fremtiden. Men hun er nu kommet i vælten for noget, tør vi godt sige, fuldstændig andet.

Under et kabinet-møde for nylig, hvor parlamentarikere diskuterede affaldsreduktion og madspild, delte hun en noget aparte holdning. Når der er kommet mug på hendes marmelade, skraber May ganske enkelt muggen væk og spiser resten. Det skrev Daily Mail.

Det er helt grundlæggende en ret dårlig idé, ministeren har fået. I værste fald kan det at spise muggen mad nemlig resultere i smerter og ultimativt døden. Det er nemlig ikke ukendt, at personer, der har indtaget mug- og svampesporer kontinuerligt, rammes af voldsomme og pludselige hovedpiner og koncentrationsbesvær. Af de mere alvorlige – og livstruende – effekter kan nævnes kræft og andre livstruende sygdomme.

– Jeg vil gerne starte med at sige, at man ikke direkte kan dø af at indtage mug. Undersøgelser har dog vist, at skimmelsvampe på fødevarer kan udskille giftstoffer, der kaldes mykotoksiner. Nogle af giftstofferne har langtidseffekter, der kan være kræftfremkaldende, hvis de hober sig op i for store mængder, har lektor Ulf Thrane fra Institut for Systembiologi på Danmarks Tekniske Universitet tidligere sagt til Videnskab.dk.

Svære at se

Fødevarestyrelsen i Danmark har en række retningslinjer for, hvordan man skal behandle fødevarer med mug på. Her fremgår det blandet andet, at syltetøj med mugpletter altid skal kasseres, da der kan være svampegifte i hele glasset med syltetøj. Det samme gælder i øvrigt for nødder.

Svampesporerne er ofte meget små og kan ikke umiddelbart ses med det blotte øje. Det betyder også, at når der er synlig mug fra skimmelsvamp på en madvare, så kan du være ret sikker på, at svampesporerne strækker sig gennem hele fødevaren.

Hvis du alligevel spiser mad med skimmelsvamp/mug på, så er der en stor sandsynlighed for, at du vil føle dig syg. De mest almindelige symptomer på skimmel-syge er influenzalignende. Det vil sige hosten, halsonde, tilstoppet næse og lignende.

En vigtig pointe er desuden, at svampen forsvinder ved opvarmning, hvorfor det kan være svært at se synlig mug, men det findes stadig i varen.

Pas på boligen

Et andet sted du i øvrigt så absolut heller ikke har lyst til at finde skimmelsvamp er i dit hjem. Det er sådan set også enormt farlig, fordi den kan gro steder, du ikke anede.

Teknologisk Institut oplyser, at det har omkring 800 individuelle sager årligt, som blandt andet omhandler forskellige scenarier af skimmelsvampeproblematikker i bygninger. Ofte rapporterer bygningsbrugere om gener, der viser sig at stamme fra gamle udtørrede skader.

Disse kan være enormt svære at finde, men Sofie Marie Kristensen, der er specialist i skimmelsvamp på Teknologisk Institut, har samlet en række gode råd, du kan følge både før og efter, skaden er sket. Sofie Marie Kristensen er i øvrigt helt enig i, at skimmelsvamp er farligt.

Rådene finder du i artiklen her Pas på denne skjulte fare: Luftvejsgener, hovedpine og træthed

Powered by Labrador CMS