Thorning ærgerlig over misset toppost

Helle Thorning-Schmidt havde sat næsen op efter FN-toppost, men den får hun ikke. Foto: DARREN STAPLES/Scanpix
Udgivet Opdateret

Det bliver ikke Helle Thorning-Schmidt, der bliver FN’s flygtningehøjkommissær, oplyser en FN-talsmand.

Det bliver ikke Helle Thorning-Schmidt (S), der bliver FN’s næste flygtningehøjkommissær. Det oplyser en talsmand for FN i en pressemeddelelse.

I pressemeddelelsen står også, at det bliver den italienske diplomat Filippo Grandi, som har været leder for FN’s Palæstina-agentur, UNRWA, der officielt bliver indstillet til posten som leder for FN’s flygtningeagentur, UNHCR.

Det bliver annonceret, to måneder efter at Udenrigsministeriet offentliggjorde Helle Thorning-Schmidts kandidatur.

– Først og fremmest vil jeg ønske Filippo Grandi til lykke. FN’s generalsekretær har valgt at indstille en højtstående FN-diplomat med en lang karriere inden for FN og UNHCR og et indgående kendskab til FN’s arbejde med flygtninge, siger Helle Thorning-Schmidt i en skriftlig udtalelse.

– Jeg er naturligvis ærgerlig over, at det ikke lykkedes. Jeg mener stadig, at jeg havde noget at byde på i forhold til de opgaver, UNHCR skal løse i de kommende år.

– Jeg har som statsminister haft den udfordring helt inde på livet, og jeg står fuldt ud ved de stramninger, der blev gennemført under min regering. Det, tror jeg, at de fleste kan se, var rigtigt, siger hun videre.

“En stærk kandidat”

Den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), lykønsker onsdag aften Filippo Grandi med indstillingen til posten.

– Når det er sagt, er jeg naturligvis ærgerlig over, at posten ikke gik til Helle Thorning-Schmidt. Hun har været en af topkandidaterne til posten og er en dygtig og rutineret politiker, siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

– Hun ville med sit politiske netværk kunne have bidraget til at øge opbakningen til UNHCR’s arbejde. Det er også derfor, at regeringen aktivt har støttet hendes kandidatur.

Den danske topdiplomat og tidligere kandidat til samme post, Søren Jessen-Petersen, har tidligere i en mail til Ritzau skrevet om Thorning:

– Hun er en stærk kandidat som tidligere statsminister med et relevant stort netværk af kontakter, som er vigtigt i arbejdet med at få støtte til UNHCR, ikke mindst finansiering, skrev han, før beslutningen blev truffet.

– Hendes svaghed er, at hun som statsminister og i den nylige valgkampagne ofte erklærede sig stolt over de stramninger på asylområdet, som hendes regering havde indført, og som, hun erklærede, var mere restriktive end den foregående regering, lød det.

Filippo Grandi startede sin karriere i UNHCR og blev siden leder for UNRWA.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS