Thorning til Mette F: Du bliver en stærk statsminister

Foto: Claus Bech/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Thorning afleverer med egne ord et “helt Socialdemokrati” til efterfølgeren Mette Frederiksen.

Danmark får en fuldstændig fremragende statsminister i fremtiden, mener forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Og nej, det er ikke Venstres Lars Løkke Rasmussen, der søndag har indtaget landets højeste politiske post, hun taler om.

Den fantastiske statsminister, danskerne kan se frem til, hvis man skal tro Thorning, er derimod Mette Frederiksen, der søndag bliver valgt til formand for Socialdemokraterne.

Thorning er nemlig overbevist om, at hendes efterfølger på formandsposten også vil komme til at indtage Statsministeriet.

– Kære Mette. Jeg vil sige det ligeud: Du bliver en fantastisk formand for vores parti. Og endnu vigtigere. Når danskerne igen skal tage stilling, så bliver du en stærk og beslutsom statsminister, siger Helle Thorning-Schmidt på partiets ekstraordinære kongres søndag.

Her er mere end 1000 socialdemokrater samlet i Falkonersalen på Frederiksberg for at vælge Mette Frederiksen, der er eneste kandidat til at efterfølge Thorning som S-formand.

– Du er den rette. Og det er det rigtige tidspunkt, du træder ind i kæden, lyder det fra Thorning til efterfølgeren.

– Hver gang du har fået en opgave, har du løst den. Og meget mere til. Og derfor er jeg også sikker på, at du vil løse den opgave, som partiet nu giver dig med en formidabel arbejdsomhed, som er forudsætningen for en kvindelig toppolitiker.

Thorning lægger ikke skjul på, at det er et parti, der har som mål at sidde i regering og helst hele tiden, Mette Frederiksen kommer i spidsen for.

– Det er jo sådan hos os Socialdemokrater, at vores formand skal altid have som mål at stå i spidsen for vores land. Der findes ingen mellemløsninger. Det kan og det skal ikke være anderledes.

Thorning har både som partiformand og statsminister mødt kritik. Men hun understreger, at hun hellere tager “en kugle for meget end en kugle for lidt”.

– Som formand skal man være parat til at slås og træffe beslutninger. Hver dag. Hele tiden. For det er i den enkelte beslutning, at retningen ligger.

I sin tale berører Thorning også temaet om fløjdannelser i Socialdemokratiet.

Flere iagttagere har op til formandsskiftet hæftet sig ved, at Thorning afleverer et parti til efterfølgeren, der er langt mere samlet, end det hun overtog, hvor fløjstridigheder og formandsopgør prægede samarbejdet.

Thorning forklarer, at hun har gået efter at have de mest kvalificerede personer på de enkelte poster uden at skele til “stempler i det politiske pas”.

– I fællesskab har vi fået et helt Socialdemokrati tilbage, siger hun.

Thorning sender en særlig tak til ægtefællen Stephen Kinnock, der flere gange har været i mediernes søgelys under hendes 10 år som formand.

– Jeg håber, at alle endelig forstår, hvor meget Steve betyder for alt det, jeg kan, siger Thorning.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS