Tilbyder fjerde stik til alle over 65 år

Fortsat smittespredning med corona og nedsat beskyttelse fra tredje stik er grundlag for svenske anbefalinger

Udgivet Opdateret

I Sverige tilbydes alle personer på 65 år eller derover nu et fjerde vaccinestik mod covid-19.

Det oplyser den svenske sundhedsstyrelse, Folkhälsomyndigheten, mandag morgen.

Også personer mellem 18 år og 64 år med moderat til svært nedsat immunforsvar omfattes af tilbuddet.

Dermed går Sverige i en anden retning end Danmark.

Nedsat eller manglende effekt

I Danmark har udvalgte personer med svært nedsat immunforsvar fået tilbuddet om et fjerde stik.

Det skyldes, at tidligere vaccinationer muligvis har nedsat eller manglende effekt.

I første halvdel af februar oplyste Sundhedsstyrelsen, at man ikke umiddelbart planlagde at tilbyde flere grupper det fjerde stik.

Det skete med henvisning til en aftagende epidemi og en fortsat god beskyttelse mod et alvorligt sygdomsforløb fra tredje stik.

Det udelukkes ikke, at flere aldersgrupper - eller muligvis hele den voksne befolkning - kan blive omfattet af anbefalingen om en fjerde dosis, siger Sveriges socialminister, Lena Hallengren (S), på et pressemøde. (Arkivfoto.)
Det udelukkes ikke, at flere aldersgrupper - eller muligvis hele den voksne befolkning - kan blive omfattet af anbefalingen om en fjerde dosis, siger Sveriges socialminister, Lena Hallengren (S), på et pressemøde. (Arkivfoto.)

Flere gode grunde

I Sverige gør man det imidlertid muligt for personer over 65 år at få det fjerde stik fire måneder efter tredje dosis. For personer med nedsat immunforsvar er tiden tre måneder.

Karin Tegmark Wisell, som er generaldirektør i den svenske sundhedsstyrelse, ser flere gode grunde til tiltaget.

- Vi ser fortsat en betydelig smittespredning både i Sverige og i andre lande, samtidig med at vi ser vaccinebeskyttelsen dale i denne gruppe, siger hun i en pressemeddelelse.

Udelukker ikke flere aldersgrupper

Personer på 80 år eller derover er tidligere blevet tilbudt en fjerde vaccinedosis i Sverige.

Omkring 52 procent af dem i gruppen på 80 år eller derover har fået det fjerde stik. Det fremgår af Folkhälsomyndighetens seneste ugestatistik.

Det udelukkes heller ikke, at flere aldersgrupper - eller muligvis hele den voksne befolkning - kan blive omfattet af anbefalingen om en fjerde dosis. Det siger Sveriges socialminister, Lena Hallengren (S), på et pressemøde.

Sådan virker en vaccine

Vores immunsystem er konstant på vagt overfor skadelige bakterier og virusser. Millioner af hvide blodceller holder hver især øje med specifikke infektioner.

Når en immuncelle møder sit mål, formerer den sig og sender en masse proteiner, kaldet antistoffer afsted for at rydde op. Når infektionen er bekæmpet, bliver såkaldte “huske-celler” tilbage i kroppen, som er klar til at forberede et hurtigt angreb, hvis bakterierne vender tilbage igen.

Det er sådan vi udvikler immunitet. Og det er derfor vi ikke bliver smittet af den samme virus flere gange.

Men selvom vores krop er super effektiv, så kan nogle superfarlige bakterier få ram på os, før vores immunsystem har haft tid til at gøre tropperne klar til kamp. Det gælder især for små børn, fordi deres immunsystemer endnu ikke er færdiguddannde.

Derfor er det heldigt, at vi har vacciner, der lavet af små eller svage udgaver af virusser eller bakterier. De lader vores immunsystem se, hvordan fjenden ser ud og danne de vigtige huske-celler. Når vi så møder den farlige udgave kan immunforsvaret genkende sygdommen med det samme og bekæmpe den, inden den når at få fodfæste.

Kilde: Videnskab.dk

Powered by Labrador CMS