Tjek din hund: Kan være farligt

Den daglige luftetur kan ende grueligt galt, hvis Fifi eller Buller kommer hjem med de såkaldte græsavner i pelsen.

Udgivet Opdateret

De er bittesmå, men kan forvolde din hund store smerter her i sommermånederne.

Avner er græs- eller kornskaller, der har små strå med modhager, som nemt sætter sig i hundens pels.

Herfra kan de bevæge sig ind under huden og sætte sig fast. Det kan blandt andet føre til bylder i poterne, øregangsbetændelse og sår på hornhinden.

- Det er et kæmpe problem. Næsten dagligt får vi hunde ind, der halter, slikker sig på poten, klør sig i øret eller misser med øjet, hvor vi finder en græsavne eller flere, fortæller Natascha Schmidt-Svejstrup, der er chefdyrlæge hos Gentofte Dyreklinik.

Bør altid tjekke

Som hundeejer bør du derfor på denne tid af året altid tjekke din firbenede følgesvend for avner, når I har været ude at gå i naturen – især hvis den har løbet gennem områder med højt græs eller en mark.

- Så kan man typisk nå at redde det, inden de her græsskaller begynder at arbejde sig ind i hunden, lyder det fra Natascha Schmidt-Svejstrup.

Det er særligt langhårede hunde, der er i risiko for at blive ramt. Derfor kan en klipning være en anden måde at forebygge problemet på, siger hun.

- Har du for eksempel en cockerspaniel, kan du klippe det lange hår, der sidder ved indgangen til øret, og du kan også klippe pelsen på poterne.

Problemet med avner fra græsser dukker op hver sommer, fortæller dyrlæge Natascha Schmidt-Svejstrup fra Gentofte Dyreklinik. (Arkivfoto).
Problemet med avner fra græsser dukker op hver sommer, fortæller dyrlæge Natascha Schmidt-Svejstrup fra Gentofte Dyreklinik. (Arkivfoto).

Sniger sig ind alligevel

De små græsskaller sniger sig dog nogle gange ind alligevel. Og derfor skal du være særligt opmærksom, hvis din hund begynder at slikke sig meget på poten, ryste meget på hovedet, klø sig meget i øret eller misser med øjet.

Er skaden sket, må I en tur til dyrlægen, hvor hunden oftest vil få noget beroligende, så avnen kan pilles ud.

Ender Fido på briksen, opfordrer Lotte Evers, der er hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, dig til at undersøge, om din forsikring kan hjælpe med at betale regningen.

- Sådan en dyrlægeregning kan godt løbe op i tusindvis af kroner, og tit kræver det, at du tager en hjemmearbejdsdag dagen efter for at være ved hunden, siger hun.

En lille græsavne er nok til at forårsage betændelse i din hunds pote, øre eller øje. (Arkivfoto).
En lille græsavne er nok til at forårsage betændelse i din hunds pote, øre eller øje. (Arkivfoto).

Mange henvendelser

Hos Agria Dyreforsikring får man i øjeblikket også henvendelser om græsavner.

- Vi oplever rimelig mange af dem nu her. Hvert år ser vi en stigning, når det bliver sommertid, fortæller Lotte Evers.

DE KRAVLENDE AVNER

* Avner er små spidse skaller, der sidder på græsser og kornsorter. Du ser dem for eksempel på arten gold byg.

* Har en hund fået en avne i øret, øjet eller i poten, kan den sjældent selv få den ud. Derfor bliver der ofte behov for dyrelægebehandling.

* I poterne arbejder avnerne sig tit op mellem tæerne og danner smertefulde bylder, som skal tømmes for betændelse, skylles og syes sammen igen.

Kilde: netdyredoktor.dk
Powered by Labrador CMS