Toldere beslaglægger rekordmange ulovlige våben

Der er en reel risiko for, at det blandt andet er børn, der står bag købene.

Toldstyrelsen holder øje med varer, der bliver sendt til Danmark fra udlandet. Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Hver eneste dag i 2019 beslaglagde Toldstyrelsen i gennemsnit 37 våben, der blev fundet i pakker og post sendt til Danmark fra udlandet. Det skriver Toldstyrelsen i en pressemeddelelse. De mere end 13.000 ulovlige våben er en stigning på 14% målt mod 2018 og en ottedobling siden 2015, hvor der blev beslaglagt 1390 våben fordelt på et år.

Kontroldirektør i Toldstyrelsen, Preben Buchholtz, kalder tallet for 2019 “højt.”

Tolderne finder primært de mange våben i postpakker bestilt fra udenlandske hjemmesider, siger Preben Buchholtz i en pressemeddelelse.

Et bredt udsnit

Blandt de mange beslaglagte våben finder man en del forskellige typer, blandt andet “kastestjerner, knojern til forskellige knive, herunder springknive samt ulovlige peberspray. Også genstande, som umiddelbart ikke ligner våben såsom kreditkort, der kan foldes ud som knive, eller strømpistoler kamufleret som lommelygter, læbestift eller lignende, bliver opdaget og tilbageholdt,” skriver Toldstyrelsen i pressemeddelelsen.

Om årsagen til, at man fortsat finder flere og flere våben, nævner Toldstyrelsen, at man har øget antallet af toldere, der holder øje, og at man har fået adgang til nye scannere.

Børn køber våben

Blandt de knive, der bliver beslaglagt, finder man en hel del, der er kopier af knive fra det populære computerspil Counter-Strike: Global Offensive. De digitale knive kan i sig selv være store penge værd, mens de fysiske kopier altså risikerer at blive beslaglagt i tolden, fordi de ikke overholder dansk lov. Hos Toldstyrelsen gætter man på, at en del af knivene bliver købt af børn og unge, der ikke tænker over, at knivene slet ikke må købes i Danmark.

– Selv om intentionen kan være uskyldig, er konsekvenserne alvorlige. Knivene er ofte udformet på en måde, der gør, at de kan bruges i f.eks. nattelivet. Derfor er de ulovlige, siger Preben Buchholtz i pressemeddelelsen.

Hvis du køber en ulovlig kniv på nettet, og bliver den opdaget af Toldstyrelsen, så bliver politiet involveret, og derfor risikerer du at blive sigtet for brud på våbenlovgivningen.

Af den årsag opfordrer Preben Buchholtz i pressemeddelelsen også forældre til at være opmærksomme på, hvad deres børn køber på nettet.

– Det er de færreste af de unge, der ved, at de risikerer at overtræde våbenloven. For Toldstyrelsen er det en balance mellem i tide at få advaret dem, der har handlet i god tro, og samtidig få stoppet smuglere i at få våben ind landet, siger Preben Buchholtz i pressemeddelelsen.

Powered by Labrador CMS