Tørstige turister kan tørlægge Cuba for øl

Turisterne strømmer til den caribiske ø efter de diplomatiske forhold er genoprettet. Det kan mærkes i de svindende øltønder på Cuba.

Cuba tiltrækker i øjeblikket langt flere turister end tidligere, og det kan give kamp om de lokale øl. Foto: Colourbox/free
Udgivet Opdateret

Det har været længe undervejs – det gode forhold mellem Cuba og USA. Men nu er den diplomatiske balance genoprettet, og præsident Barack Obama har været forbi østaten i Stillehavet for at understrege alliancen.

Men mens Obama og alverdens turister flokkes til den caribiske ø, er østaten endnu ikke gearet til den voksende turisme. Og det betyder, at der fremadrettet ikke er nok af de lokale øl til de tørstige turister, skriver Reuters.

– Der er et stort indryk af turister, og det presser udbuddet af forskellige typer forbrugsvarer inden for turisme for eksempel drikkevarer. Og på den måde bliver der øget pres på den nationale produktion af øl på grund af efterspørgslen, siger Jan Gustafsson, lektor på Københavns Universitet, til Ritzau Fokus.

Han forklarer, at øllet, ligesom mange andre af Cubas produkter, er ramt af, at der ikke altid er nok. Det er ikke uvant for cubanerne, at fødevarer og drikkevarer af og til er mangelvarer. Sådan har det faktisk været i større eller mindre grad gennem revolutionens historie, og det var særligt slemt i 90’erne, fortæller han.

– Men det er selvfølgelig et problem, for turisterne forventer, at der er nok. Og så kan man være nødt til at importere, siger Jan Gustafsson.

Europæere vil opleve det autentiske Cuba

Sidste år kunne Cuba tage imod et rekordhøjt antal turister. Ikke mindre end 3,5 millioner mennesker lagde nemlig vejen forbi den eksotiske Stillehavs-ø. Det er en stigning på 17 procent i forhold til 2014. Stigningen blandt amerikanske turister var på 77 procent.

Og den enorme efterspørgsel er den lokale ølproduktion tilsyneladende ikke gearet til. Ser cubanerne fremad, står de til at have et underskud på de lokale øl, som for eksempel Bucanero og Cristal.

Der er dog endnu ikke et reelt ølproblem på de caribiske kanter, fortæller Brian Rasmussen, som arrangerer turistture til Cuba.

– Det er faktisk ikke så meget amerikanerne, der strømmer til endnu, selv om det er der, forbuddet er ophævet. Det er alle europæerne, der flokkes i Cuba, fordi de vil opleve det autentiske Cuba, før alle amerikanerne kommer, siger Brian Rasmussen, som netop er vendt hjem fra Cuba for en uge siden.

Turistboom fortsætter

Ifølge avisen The Costa Rica Star er planen at dække hullet i øl-efterspørgslen ved at importere øl fra nabolandet, Den Dominikanske Republik. Der er dog et problem ved de importerede våde varer: De er væsentligt dyrere.

– Man kan sagtens få importerede øl på Cuba, men de er omkring 50 procent dyrere end deres lokale varianter, fortæller Brian Rasmussen.

Turistboomet på Cuba ser ikke ud til at lægge sig lige foreløbig. Det første cruise-skib, siden embargoens begyndelse for over 50 år siden, har fået tilladelse til at sætte kurs fra Miami til Havana til maj. Men på trods af flytilladelser, lader de amerikanske fly på Cuba nu stadig vente på sig.

– Så lad os nu lige se, siger Cuba-kenderen Brian Rasmussen.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS