Tre IS-mødre og 14 børn landet i Danmark

Efter en mellemlanding i den tyske by Frankfurt er mødrene og børnene natten til torsdag landet i Danmark

En kvinde ses gå igennem al-Roj-lejren i det nordøstlige Syrien. Tre danske mødre og 14 børn er natten til torsdag landet i Danmark efter at være blevet evakueret fra lejren. (Arkivfoto)
En kvinde ses gå igennem al-Roj-lejren i det nordøstlige Syrien. Tre danske mødre og 14 børn er natten til torsdag landet i Danmark efter at være blevet evakueret fra lejren. (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Tre meget omtalte mødre og 14 børn er natten til torsdag klokken 2.57 landet på Flyvestation Karup i Midtjylland.

Det skriver Ekstra Bladet.

De tre kvinder og børnene er blevet evakueret fra fangelejren al-Roj i det nordøstlige Syrien.

Her blev de holdt som fanger, fordi mødrene er rejst frivilligt fra Danmark til Syrien, hvor de tilsluttede sig Islamisk Stat.

Den ene af kvinderne har dobbelt statsborgerskab, mens de to sidste er etniske danskere, skriver DR Nyheder.

Hjælp fra amerikanere

Nyheden om at evakueringsaktionen var gået i gang blev bragt onsdag, men har været omgivet af diskretion.

Børnene og mødrene blev evakueret fra lejren med hjælp fra det amerikanske luftvåben.

Det tyske nyhedsbureau dpa kunne natten til torsdag oplyse, at et fly med en række evakuerede fra al-Roj-lejren var landet i Frankfurt.

Heriblandt tre danske mødre og 14 danske børn.

I Frankfurt blev otte kvinder med tysk statsborgerskab og 23 børn, som Tyskland henter hjem, sat af.

Efter det blev de tre danske mødre og de 14 danske børn fløjet mod Danmark, hvor de landede på Flyvestation Karup klokken 2.57.

Ifølge Ekstra Bladet landede de i et privatchartret Boeing 737-fly.

Bliver sigtet efter terrorparagraf

Cirka 40 minutter efter landingen forlod en større bus med tonede ruder stedet, og det chartrede fly lettede med kurs mod Polen.

Også tre politibiler blev set forlade flyvestationen.

Ifølge Politiken vil de tre kvinder, når de er landet på dansk jord, blive sigtet for at opholde sig ulovligt i et konfliktområde og efter terrorparagraffen.

Rigsadvokaten har vurderet, at de tre kvinder hver kan stå til mellem tre og fem års fængsel, fordi de rejste til Syrien og tilsluttede sig Islamisk Stat.

Glæde hos Red Barnet

Red Barnet håber på, at man vil tage udgangspunkt i de enkelte børns behov for hjælp og støtte til at genstarte deres børneliv i Danmark og opfordrer til ikke straks at adskille børnene fra deres mødre, men i stedet vælge en surrogat-løsning i den første tid.

- Det er så vigtigt for børnenes fysiske og mentale sundhed, at de ikke straks adskilles fra deres mor ved ankomsten til Danmark. Vi taler om børn, der allerede har taget alvorligt skade af et liv under umenneskelige forhold i lejrene i Syrien. Her har de været spærret inde, oplevet vold og overgreb og været afskåret fra deres helt basale rettigheder, siger Janne Tynell, stedfortrædende generalsekretær i Red Barnet, i en pressemeddelelse.

Hun peger på, at børnenes eneste omsorgsperson er deres mor, og at en adskillelse umiddelbart ved ankomsten til Danmark risikerer at traumatisere børnene yderligere.

- Det risikerer at spænde ben for den behandling og den helende proces, som børnene skal i gang med. Derfor har vi i Red Barnet og også flere lægefaglige organisationer advaret imod at adskille børn og mødre umiddelbart ved ankomsten til Danmark, siger Janne Tynell.

Straffelovens paragraf 114: Terrorparagraf

* Terrorparagraffen, straffelovens paragraf 114, fastslår, at handlinger såsom drab, drabsforsøg, vold, alvorlig brandstiftelse og frihedsberøvelse skal regnes som terrorisme, blandt andet hvis det er hensigten at skræmme en befolkning i alvorlig grad.

* Man kan også straffes, hvis man “uretmæssigt tvinger danske eller udenlandske offentlige myndigheder eller en international organisation til at foretage eller undlade at foretage en handling eller at destabilisere eller ødelægge et lands eller en international organisations grundlæggende, politiske, forfatningsmæssige, økonomiske eller samfundsmæssige strukturer.”

* Strafferammen er helt op til livstid.

* Derudover kan man via paragraf 114 b også anklages for terror, hvis man direkte eller indirekte yder økonomisk støtte til en person, en gruppe eller en sammenslutning, der begår eller har til hensigt at begå handlinger, der er omfattet af terrorparagraffen.

* Det kan straffes med fængsel i ti år.

Kilde: Straffeloven.

Powered by Labrador CMS