Trods løfter om skærpet fokus: Først nu er der styr på sagerne hos populær restaurant

I december lovede direktøren skærpet fokus på procedurerne i Bone's-restauranten i Esbjerg. Siden er det blevet til et påbud og endnu en sur smiley. Først nu er smilet vendt.

Der har i lang tid været problemer i køkkenet hos Bone’s i Esbjerg. Arkivfoto: Scanpix
Udgivet Opdateret

En længere saga er nu nået til et længe ventet positivt kapitel for Bone’s-resturanten i Skolegade i Esbjerg. Det afsløres i den seneste rapport fra Fødevarestyrelsens kontrolenhed. Her i fremgår det nemlig, at resturanten har fået en glad smiley for første gang siden i hvert fald oktober 2017.

I december lovede Bone’s-direktør Jan Vinther Laursen bod og bedring oven på nok en sur smiley. I en skriftlig kommentar formulerede han, at en sådan rapport naturligvis udløser stor intern fokus på at sikre, at rutiner er optimalt beskrevet – og også på at sikre, at de overholdes.

I Bone’s er det vores ambition konstant at holde en Elite Smiley på alle restauranter – og kontrolrapporterne i de nævnte byer er superærgerlige og ikke, som vi ønsker, det skal være. Vi har mange gæster i vores restauranter hvert år, og det kræver, vi er skarpe i kravene til os selv – og præcise i opfølgningen på disse“, skrev han blandt andet.

Siden da har restauranten fået både endnu en sur smiley og et påbud.

Problemer hos flere

Allerede i oktober 2017 var Fødevarestyrelsen efter resturanten, blandt andet fordi der ikke var gjort ordentlig rent i opvaskeafdelingen. Som opfølgning på denne indskærpelse dukkede Fødevarestyrelsen op igen den 12. november.

Ved besøget i oktober konstaterede styrelsen så, at restauranten manglede at fremskaffe procedurer for brug af en sous vide. Den var dog skaffet i november, men i sin rapport konkluderes det, at “virksomheden overholder ikke udarbejdede procedure for tilvirkning af kød i sous vide”.

Der er flere typer kød på Bone’s, der kommer i en sådan sous vide, og ifølge de interne procedurer må intet af dette være i karret længere end 150 minutter, med mindre det er – for to typer opvarmet eller kasseret og for de resterende to nedkølet og anvendes senest efterfølgende dag. Det var ikke tilfældet, og kvitteringen lød på en sur smiley.

Det kan du læse mere om – og også om problemer i andre af kædens afdelinger – i artiklen her: Problemer i flere restauranter: Populær kæde får store bøder

Bøvlet fortsatte

Selv om direktøren var fortørnet og skuffet, så fortsatte restauranten sit korstog mod elendighed, for selv om der nu var styr på procedurerne for sous vide, så kunne Fødevarestyrelsen konstatere, at der nu var andre problemer.

For eksempel stod en dør til et toilet åben. Den lovede personalet over for Fødevarestyrelsen straks at lukke. Værre var det dog, at virksomheden trods at have lovet det modsatte stadig ikke kunne fremvise, at der var udarbejdet og implementeret en risikoanalyse, “som er dækkende for alle virksomhedens aktiviteter, herunder sous vide“, skrev Fødevarestyrelsen i januar, da kontrollanter vendte tilbage til Skolegade.

Det medførte en bøde på 15.000 kroner og en sur smiley. Restaurantens repræsentant svarede, at “vi har fået at vide, at de er indskrevet, men kan ikke finde dem.” Der er siden blevet lavet en ny.

Så forsvandt den

Risikoanalysen er åbenbart noget værre bøvl i Esbjerg, for da Fødevarestyrelsen nok en gang dukkede op, var den rigtige stadig ikke til at fremvise. Under det knap tre timer lange besøg lykkedes det altså ikke at overbevise Fødevarestyrelsen, at der var styr på sagerne.

Virksomheden kunne ikke fremvise en risikoanalyse/egenkontrolprogram, som er sammenlignelig med det oplyste“, skriver Fødevarestyrelsen i den rapport. Så selv om der blev fremvist egenkontrol-procedurer, var det altså ikke nok bevis, og restauranten fik et påbud.

I tilgift til ovenstående havde fødevare-kontrollanten også en kommentar til restaurantens måde at behandle mad på, og derfor blev en gebyrbelagt opfølgende kontrol planlagt. Virksomheden havde nemlig pizza stående i køkkenet, som blev taget ud mellem klokken 17 og 17.15, men de usolgte af dem blev sat på køl igen, og planen var så at sælge dem følgende dag. Den slags går ikke.

Så springer vil til august 2018. Mandag den 20. august var Fødevarestyrelsen så på genbesøg, og alt er tilsyneladende i den skønneste orden, fremgår det af rapporten. Restauranten i Esbjerg har nu fået en glad smiley.

Du kan se de fire seneste smiley-rapporter hos Fødevarestyrelsen. Restauranten i Frederikshavn fik i øvrigt allerede en glad smiley igen i januar.

Powered by Labrador CMS