Udlandet støtter fagbevægelse i Ryanair-sag

Ryanair-direktør Michael O’Leary på en pressekonference i Belgien. Foto: THIERRY ROGE
Udgivet Opdateret

Fagforbundet 3F har modtaget støtteerklæringer fra lande som Japan og Pakistan efter konflikten med flyselskabet Ryanair.

Støtten til den danske fagbevægelse strømmer ind fra flere steder i verden, selvom flyselskabet Ryanair har valgt at lukke sine baser i både København og Billund, og fagbevægelsens konfliktvarsel derfor er afblæst, skriver Fagbladet 3F.

Konflikten mellem Ryanair og fagforbundet 3F tog sin begyndelse, da det irske selskab ville åbne en ny base i Københavns Lufthavn, Kastrup, men nægtede at tegne en overenskomst med den danske fagbevægelse. Det skabte en konflikt, der resulterede i, at Ryanair også lukkede ned for deres base i Billund Lufthavn.

Efterfølgende har fagbevægelsen modtaget støtteerklæringer fra fagforeninger i blandt andet Pakistan, Japan, Papua Ny Guinea, Filippinerne og Sydafrika.

– Vi fordømmer på det kraftigste den slags billige flyselskaber, der er skadelige for fagforeningsrettigheder og kollektive overenskomstforhandlinger, lyder det fra generalsekretær Sheikh Muhammad Iqbal fra de pakistanske transportarbejderes fagforening, Pakistan Merchant Navy Officers Association.

De filippinske transportarbejdere støtter også fagbevægelsen:

– Det stejle afslag fra Ryanair er en overtrædelse af de grundlæggende menneskerettigheder og et direkte angreb på arbejdstagernes rettigheder til foreningsfrihed og til at indgå kollektive overenskomster, påpeger German N. Pascua Jr., vicepræsident for de filippinske transportarbejdere.

Støtten glæder Jan Villadsen, formand for 3F Transport.

– Det viser, hvor meget fokus, der er kommet på Ryanair og deres forretningsmetoder. Dansk fagbevægelses armlægning med det irske flyselskab har virkelig givet genlyd, siger han.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS