Udvalg: Virksomheder er nøglen til integrationen

Carsten Koch-udvalget konkluderer, at virksomhedsrettede tiltag er den bedste måde at få flygtninge og indvandrere integreret på. Foto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Det er igennem virksomheder, at flygtninge og indvandrere bedst bliver integreret, konkluderer udvalg.

Den virksomhedsrettede indsats virker bedst i forhold til at få nyankomne indvandrere i beskæftigelse. Sådan lyder en af konklusionerne fra Carsten Koch-udvalget, der er ved at færdiggøre sin anden og afsluttende rapport om beskæftigelsesindsatsen i Danmark.

Men regeringen har bedt udvalget om at fremskynde den del af rapporten, der omhandler integrationsprogrammet, som har til formål at se på integrationsindsatsen for blandt andet nyankomne flygtninge, som der kommer flere og flere af.

Og svaret på udfordringen er ifølge Carsten Koch-udvalget en mere virksomhedsrettet indsats.

»Det er netop det virksomhedsrettede, der virker bedst i forhold til at få nyankomne i beskæftigelse. En indsats med et klart jobsigte og i tæt samarbejde med virksomheder er en effektiv vej til et arbejde – frem for den hidtidige indsats med kommunale projekter,« siger formanden for ekspertgruppen og tidligere socialdemokratisk minister, Carsten Koch.

Integrationsprogrammet er i dag på tre år, men det skal ændres til højest to, foreslår udvalget. Og så skal der fokuseres mere på en tidligere indsats, der er tilpasset den enkelte indvandrer. Desuden lyder anbefalingen, at der højest må gå to uger, fra den nyankomne ankommer til kommunen, til den første samtale holdes.

Og så skal indsatsen have et klart jobsigte i tæt samarbejde med virksomhederne.

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) siger, at det er afgørende ikke at gentage fortidens synder, og at integrationsprogrammet ikke fungerer godt nok i dag.

»Vi skal have en integrationsindsats, der bygger på ret og pligt og sikrer, at flygtninge, der er i stand til det, medvirker til hurtigst muligt at finde en plads på det danske arbejdsmarked og i det danske samfund. Jeg er derfor glad for, at ekspertgruppen har fremskyndet sit arbejde og har afleveret sine anbefalinger til en bedre integration. De anbefalinger vil vi tage med i regeringens samlede videre arbejde mod en forbedret integrationsindsats,« siger han.

Powered by Labrador CMS