Udvikler advarede om it-mareridt: Nu er det virkelighed

Foto: Niels Meilvang/Scanpix
Udgivet Opdateret

Trods advarsler om at et nyt it-modul var plaget af fejl blev det godkendt.

Arbejdsløse får dårligere hjælp til at komme i job, og ansatte på jobcentrene spilder dyrebar tid og millioner af skattekroner. Som Avisen.dk har beskrevet, har overgangen til et nyt it-system skabt kaos på danske jobcentre siden nytår.

Nu viser det sig, at myndighederne har givet grønt lys til indfasning af et nyt it-modul, selv om de på forhånd var advaret om de massive problemer, det ville medføre. Flere partier kræver nu ministeren ind i sagen.

Ifølge systemudvikleren KMD har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering for længe siden fået klar besked om, at it-modulet ville være plaget af fejl, hvis det skulle lanceres til januar.

– Vi har hele tiden opereret med, at det var en særlig risikofyldt release – og vi har også meldt ud til kunderne, at der ville være flere fejl end normalt grundet den korte tid, vi har haft til at teste det igennem, siger Jakob Volmer fra KMD til Avisen.dk.

Problembarnet hedder KMD Momentum, og er en tilbygning til de systemer, som anvendes på 86 ud af de 94 danske jobcentre. It-modulet skal understøtte regeringens reform af beskæftigelsessystemet, og derfor har KMD haft ekstraordinært travlt med at blive klar til tiden.

Kommunernes Landsforening (KL) bekræfter over for Avisen.dk, at de fleste jobcentre lige nu har meget store problemer med systemet.

– It-problemerne har først og fremmest givet vanskeligheder for medarbejderne i jobcentrene. Konkret er det dog gået ud over aktiveringsindsatsen, hvilket bevirker, at jobcentrene må forvente en betydelig, men midlertidig nedgang og i den kommende tid skal bruge mange ressourcer på at genoprette data, siger Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), der er formand for Arbejdsmarkedsudvalget i KL til Avisen.dk.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering erkender nu, at man kendte til risikoen for fejl på det nye software. Men der vil altid være en risiko forbundet med udrulningen af nye it-systemer, lyder det i et skriftligt svar til Avisen.dk.

– Styrelsen har derfor længe inden udrulningen været i dialog med blandt andet KMD. Styrelsen har fortsat en positiv dialog med KMD omkring deres fejlretning og forventer, at KMD hurtigt får løst de få tilbageværende problemer, skriver styrelsen til Avisen.dk.

Blandt Folketingets arbejdsmarkedsordførere skaber det forargelse, at det nye it-system er sendt på gaden, selv om man vidste, at det ville lægge jobcentrene ned.

– Det er simpelt hen ikke godt nok. Vi har fået lovning på fra ministeriet, at det her system var klar til brug og ville virke. Ministeren har et problem, som jeg håber, at han tager meget alvorligt, siger Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti til Avisen.dk.

Enhedslistens Christian Juhl kaldet det noget sjusk, og forlanger beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) på banen.

– Hvis leverandøren reelt har advaret om, at det her ville ske, burde der jo lyse en rød lampe hos styrelsen, som så burde have iværksat nogen nødforanstaltninger, siger han til Avisen.dk.

Også SF kræver ministeren til ansvar.

– Det virker som meget dårlig planlægning. Det er ministerens overordnede ansvar, og derfor også hans ansvar, at jobcentrenes tid nu bliver brugt på en uendelig ineffektiv måde, og at de arbejdsløse får dårligere hjælp, end de burde få, siger Eigil Andersen til Avisen.dk.

Avisen.dk har forgæves forsøgt at indhente en kommentar fra beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen.

Powered by Labrador CMS