Uhyggelig trend på nettet skaber frygt

Politiet har fokus på sagen - mens flere unge har set til med frygt og nogen talt om at bevæbne sig

Udgivet

Citathistorie: Tjekdet.dk

En ubehagelig trend breder sig for tiden på TikTok.

Ifølge talrige virale videoer fra eksempelvis svenske, tyske og amerikanske brugere skulle 24. april nemlig være National Rape Day, på dansk oversat til national voldtægtsdag.

I videoerne advares kvinder om den dystre mærkedag, og i flere tilfælde opfordres de til enten at blive hjemme eller medbringe våben til at forsvare sig, når de går ud.

Barn har henvendt sig

Ifølge Børns Vilkår er videoerne også nået frem til danske brugere. Et barn, der har henvendt sig til organisationen efter at have hørt om voldtægtsdagen, siger, at hun har hørt andre børn tale om, at de skulle have noget at beskytte sig med den 24. april, fortæller Børns Vilkårs børnefaglige konsulent Ida Hilario Jønsson til TjekDet.

Men der er ingen grund til at være bange, siger både en ekspert i digital kultur og politiet.

Eksisteret siden 2019

- Det er et fupnummer, som nogen har lavet for at gøre folk bange, siger Maia Kahlke Lorentzen, der er specialist i digital kultur og digital chikane hos Cybernauterne. Hun har fulgt rygtet om den påståede voldtægtsdag siden 2021, hvor det første gang gik viralt på TikTok. 

Før da har det eksisteret andre steder på nettet. Eksempelvis blev den 24. april omtalt som national voldtægtsdag i den alternative online-ordbog Urban Dictionary allerede i 2019.

Ingen grund til fygt

Også Politiets Online Patrulje, der patruljerer på sociale medier, kender til begrebet Rape Day. Men politiet opfordrer til ikke at være urolig.

- Man skal ikke være bange for at gå udenfor sin dør, da politiet ikke har kendskab til sager om voldtægt som følge af fænomenet på sociale medier, skriver onlinepatruljen i en mail til TjekDet.

Ifølge Maia Kahlke Lorentzen kan rygtet være opstået som en simpel spøg, eller der kan være politiske motiver. Hun peger på, at der er indikationer på, at fupnummeret er startet i det kontroversielle onlineforum 4Chan.

Skyldes reaktioner

- Det kan være motiveret af, at det chikanerer grupper af mennesker, som afsenderne ikke bryder sig om. Mange grupperinger på 4Chan er antifeminister, og det her gør kvinder bange, forklarer hun.

Både Politiets Online Patrulje og Maia Kahlke Lorentzen opfordrer til, at man undlader at dele rygterne. At rygtet nu igen er i omløb skyldes først og fremmest reaktionerne fra folk, der er bekymrede eller vil forsvare sig selv eller andre, siger Maia Kahlke Lorentzen.

Lav ikke en video

- I virkeligheden er det reaktionerne, der har skabt den store opmærksomhed. Så hvis man ser en af videoerne, skal man lade være med at lave en ny video om, at man vil ud og tæve nogle voldtægtsforbrydere den 24. april. For det første må man ikke tage loven i egen hånd, og for det andet spreder man bare idéen om, at det her er noget, man skal være bange for, siger hun.

Powered by Labrador CMS