Ukraines vælgere vil væk fra Rusland

Newspaq
Udgivet Opdateret

De vestligt orienterede partier tager magten i Ukraines parlament. Samtidig når kritikere over spærregrænse.

Ukraines provestlige og moderat nationalistiske partier har mandag kurs mod en knusende valgsejr, der giver præsident Petro Porosjenko et kraftigt skub i retning af Europa.

En delvis stemmeoptælling og valgstedsmålinger viser mandag formiddag en overvældende støtte til Porosjenkos ambitioner om at bryde med det russiske kredsløb på trods af smertefulde økonomiske sanktioner fra styret i Moskva.

Præsidentens blok, der består af Solidaritetspartiet samt Udar-partiet, står til at få 21,6 procent af stemmerne, mens premierminister Arsenij Jatsenjuk og hans parti Folkefronten sigter mod 21,7 procent.

Analytikere siger, at det med resultatet er så godt som sikkert, at Porosjenko nu må dele magten med sin premierminister.

– Vælgerne ønsker ikke et monopol lagt i hænderne på en enkelt person, siger Vadym Karasjov fra Kijevs Institut for Globale Strategier.

– De stemte på et Porosjenko-Jatsenjuk-tandem, siger han.

Efter valget siger 49-årige Porosjenko, at et flertal af ukrainerne støtter hans “politiske metoder” til at gøre en ende på de borgerkrigslignende tilstande i øst.

Generelt klarede de provestlige partier sig godt, mens gruppen Stærkt Ukraine står til at få knap otte procent af stemmerne.

Gruppen er en sammenslutning af oligarker og politikere, der støttede den tidligere præsident Viktor Janukovitj, som blev drevet fra posten under gadeprotester i hovedstaden Kijev i vinter.

Siden har en vestligt orienteret regering taget over, og halvøen Krim har revet sig løs og er nu annekteret af Rusland.

Det må dog ses som en bet for præsidenten, at Stærkt Ukraine ser ud til at få plads i parlamentet, da partiet forud for valgdagen balancerede omkring spærregrænsen på fem procent.

Valget blev stort set boykottet af de prorussiske oprørere i den østlige del af Ukraine.

Her har flere prorussiske separatister indtaget Donetsk og Lugansk og agter at afholde valg 2. november med henblik på at udråbe selvstændighed.

I omegnen af 36,5 millioner ukrainere er stemmeberettiget, men op mod fem millioner i den østlige del af landet havde ikke mulighed for at stemme på grund af de prorussiske separatister, der har kontrol over området.

/ritzau/AFP

Powered by Labrador CMS