Undervisning skal bekæmpe deling af nøgenbilleder

1: Se det præcise tidspunkt på dine beskeder.Du har siddet i længere tid og skrevet, med din nye kæreste/flirt, men du syntes han er langsom til at svare. Du vil simpelthen vide hvor langsom han/hun er til at svarer på dine beskeder. Tiden står nemlig ikke ved alle dine beskeder.Du vil altid være sikker på at se hvornår en sms er sendt. Det der skal til er at du skal køre din finger fra højre til venstre henover skærmen, inde i din sms besked, så dukker tidspunktet op ved hver enkelt sms ude til højre på skærmen. Kun for IOS7 – styresystemet
Du har siddet i længere tid og skrevet, med din nye kæreste/flirt, men du syntes han er langsom til at svare. Du vil simpelthen vide hvor langsom han/hun er til at svarer på dine beskeder. Tiden står nemlig ikke ved alle dine beskeder.

Du vil altid være sikker på at se hvornår en sms er sendt. Det der skal til er at du skal køre din finger fra højre til venstre henover skærmen, inde i din sms besked, så dukker tidspunktet op ved hver enkelt sms ude til højre på skærmen. Kun for IOS7 – styresystemet

Udgivet Opdateret

Inden skoleelever deler nøgenbilleder på sociale medier, bør de være helt klar over, hvilken risiko de løber.

Det mener flere skolelærere, som efterlyser redskaber til at italesætte usikkerheden ved at dele intime billeder med andre, skriver B.dk. Derfor er foreningen Sex & Samfund i gang med at udforme nyt undervisningsmateriale, oplyser generalsekretær Bjarne Christensen.

»Deling af intime billeder og det mulige misbrug, der kan følge med, fylder meget på skolerne. Derfor er det vigtigt, at der også er fokus på det i undervisningen,« siger han til B.dk.

Problemerne stiger

Samme melding lyder fra Danmarks Lærerforening, hvor formanden for Skole- og uddannelsespolitisk udvalg, Bjørn Hansen, hører om problemerne gennem tillidsfolkene på landets skoler.

»I kraft af at der bliver flere sociale medier, som på forskellig vis kan bruges til at dele billeder, stiger problemerne også,« siger han.

Formanden betoner, at lærerne ikke kan stoppe elever, der deler udfordrende billeder.

»Men vi kan informere om, hvilke konsekvenser det har. Det er hamrende vigtigt, at vi får givet dem en digital dannelse og kritisk sans,« siger Bjørn Hansen.

“Viborg-mappe”

Flere skoler oplyser til Berlingske, at de har oplevet op til ti episoder med elever, der har fået delt deres nøgenbilleder. En af skolerne, som Berlingske har været i kontakt med, er Houlkærskolen i Viborg. Selvsamme by blev i begyndelsen af året centrum på grund af en række overskrifter om den såkaldte »Viborg-mappe«, der indeholder intime billeder af lokale piger. Da mappens indhold blev kendt i offentligheden, gik et par piger til skoleleder Ole Birch, fordi deres billeder lå i mappen.

På skolen bruger de allerede materiale fra Sex & Samfund, og skolelederen mener, at det nye materiale rammer et helt rigtigt sted.

»Jeg hører tit de unge sige: »Det sker der ikke noget ved. Det gør vi jo så tit.« Men de glemmer lige de retsregler, der er, og hvor krænkende det er,« siger Ole Birch.

Pige måtte skifte skole

Islev Skole i Rødovre har haft flere episoder med elever, der offentliggør nøgenbilleder. Blandt andet havde en ung pige seksuel omgang med nogle drenge, der optog og delte det på internettet. Pigen endte med at skifte skole. Det fortæller Steen Pedersen, der er viceskoleleder på Islev Skole.

»Det gik som en steppeild gennem skolen, da det var sket. Vi indkaldte de involverede og deres forældre til samtaler, og så bad vi lærerne tage en snak med de andre elever,« siger han.

Manglende fokus på faldgruberne ved den digitale udvikling er en generel tendens på folkeskolerne, vurderer Jonas Ravn, der er specialiseret i unges mediebrug og ansat ved Center for Digital Pædagogik.

»Der ligger en helt ny opgave i undervisningen, hvor der skal være mere fokus på, hvordan unge behandler hinanden på nettet. Mange skoler er i chok over, at de burde have undervist om grænser på sociale medier så tidligt som i 5. klasse,« siger han.

Medieeksperten understreger, at undervisningen også bør handle om, at det er både forkert og ulovligt at sende private billeder videre til andre eller offentliggøre dem på nettet.

Forældre ebekymrede

Også blandt forældrene vækker børns brug af digitale medier bekymring, fortæller formanden for Skole og Forældre, Mette With Hagensen, der er meget positiv over for det kommende undervisningsmateriale fra Sex & Samfund.

»Det er ofte først, når vores børn ender i ulykkelige situationer, at vi kommer på banen. Det er vigtigt, at vi tør tage debatten, også på de områder hvor vi føler os usikre,« siger hun.

Ligesom forældre lærer deres børn, hvordan man opfører sig og passer på sig selv ude i virkeligheden, mener Mette With Hagensen, at samme vise ord skal gives videre om det virtuelle liv.

Udviklingen af det nye materiale fra Sex & Samfund er lige sat i gang, men i begyndelsen af december kan landets skolelærere hente hjælp, når materialet udkommer.

Powered by Labrador CMS