Undgå at blive flået i ferien

Ferie og oplevelser i årets varme måneder slanker pengepungen. Og en af anbefalingerne er derfor, at du lægger et budget for, hvor mange penge du vil bruge

Udgivet Opdateret

Vejret er blevet varmere, og vi er gået ind i sommermånederne. Det betyder også, at mange af os får øgede udgifter til både oplevelser og ferie.

Derfor er det en god idé at du får et overblik over din økonomi og laver et budget for, hvor mange penge du vil bruge i løbet af sommeren.

Sådan lyder rådet fra Morten Bruun Pedersen, der er cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Køb gennem officielle

- I juni er vi jo kommet meget tæt på sommerferie, så jeg vil anbefale, at man lige ser sin økonomi igennem, så man kan sætte en ramme for sit forventede pengeforbrug, siger han.

Festivalsæsonen bliver også snart skudt i gang, og de fleste har nok allerede købt adgangsbillet.

I det omfang det er muligt, anbefaler Morten Bruun Pedersen, at du kun køber billetter gennem officielle hjemmesider.

- Man bør også tænke over sine udgifter til ophold, mad og drikke. På festival vil mange bruge flere penge, end de gør normalt, siger han.

Cheføkonom Morten Bruun Pedersen anbefaler, at du undersøger, hvor meget du betaler i rente, hvis du har andelsboliglån, billån og forbrugslån. (Arkivfoto).
Cheføkonom Morten Bruun Pedersen anbefaler, at du undersøger, hvor meget du betaler i rente, hvis du har andelsboliglån, billån og forbrugslån. (Arkivfoto).

Undersøg dine muligheder

Hvis du har et realkreditlån med variabel rente, vil du som mange andre opleve, at du skal betale en betydeligt højere rente, når lånet udløber og skal refinansieres.

Og det bør du forberede dig til ved at undersøge, hvilke muligheder du har.

- Jeg vil anbefale, at man for eksempel spørger sin bank eller sit realkreditinstitut, så man finder frem til den låntype, som passer bedst til ens nuværende situation, siger Morten Bruun Pedersen.

Ikke bedste løsning

- Det er nemlig ikke sikkert, at den bedste løsning er at fortsætte med den låntype, som man har haft hidtil.

Generelt bør du være opmærksom på, hvor meget du betaler i rente.

- Find ud af, hvad banken har sat din rente op til, hvis du har andelsboliglån, billån eller forbrugslån. Der vil være nogle, som får et chok, når de opdager, at der er skruet gevaldigt op for renten, siger han.

Hvis du ender med at betale mere i rente, kan du få lidt hjælp til at klare de stigende udgifter ved at opdatere dine renteudgifter i forskudsopgørelsen til Skat. På den måde får du nemlig fradrag for den høje rente med det samme.

Mange vil nok blive overrasket over, hvor mange penge de bruger på dagligvarer og fastfood, siger Nicolaj Christensen, der er indehaver af Pengerådgivning. (Arkivfoto).
Mange vil nok blive overrasket over, hvor mange penge de bruger på dagligvarer og fastfood, siger Nicolaj Christensen, der er indehaver af Pengerådgivning. (Arkivfoto).

Fylder for mange

Renten fylder faktisk meget for mange. Det fortæller Nicolaj Christensen, der er indehaver af Pengerådgivning.

- Vi oplever, at vores kunder har meget fokus på, hvordan det stigende rentemarked påvirker deres økonomi. Derfor får de undersøgt, hvordan deres økonomi kommer til at se ud med en højere rente, siger han.

Han peger på, at boligøkonomien skal kunne følge med familiens planer.

- Hvis man forventer at få større udgifter i fremtiden til for eksempel institutionsplads eller efterskole, bør man gennemgå sin økonomi.

Fokus på andre dele

Selv om renten fylder meget, bør du også have fokus på andre dele af din økonomi.

Nicolaj Christensen anbefaler, at du året rundt - også i juni - undersøger, hvor meget du betaler for dine forsikringer og abonnementer.

- Og madposten sluger typisk en del penge hos mange familier. Jeg anbefaler derfor, at man bliver lidt mere opmærksom på, hvor mange penge man bruger på dagligvarer og fastfood, siger han.

- Jeg tror, at mange vil blive overrasket, når de ser udgifterne til mad.

SÅDAN SKÆRER DU TOPPEN AF ENERGIREGNINGEN

Her er seks råd fra Energistyrelsen:

* Send dit varmeanlæg på ferie hen over sommeren og spar op mod fem procent af din årlige varmeregning. Det er op til cirka 1300 kroner, hvis du har gasfyr. Du kan også sommerlukke andre typer af varmeanlæg.

* Hvis du forkorter fem af familiens ugentlige brusebade fra 15 til 5 minutter, kan du spare op mod 5000 kroner om året, alt efter hvilken varmekilde du har.

* Brug tørresnoren i haven, i gården eller tørrestativet på altanen. Så får tørretumbleren og dit strømforbrug en pause. Det kan koste dig omkring 2500 kroner, hvis du har en C-mærket tørretumbler, der får lov at køre fire gange om ugen hele året.

* Sluk apparater og maskiner på kontakten, inden du tager på ferie. Så sluger de ikke strøm, når du alligevel ikke er hjemme. Især ældre apparater og apparater tilsluttet internettet kan have et højt standby-forbrug.

* Strømprisen varierer væsentligt over tid. Ved at time dit elforbrug, for eksempel ved at udskyde igangsættelse af opvaskemaskinen, kan man spare penge.

* Har man mulighed for at energirenovere sin bolig, falder energiforbruget og dermed regningen.

Kilde: SparEnergi.dk
Powered by Labrador CMS