Unge snydes på fritidsjobs: Ringe forhold

Rasmus, der er ungarbejder i Føtex på Vesterbrogade, skaber plads inde i flaskerummet. Foto: Andreas Beck/Scanpix
Udgivet Opdateret

Ingen pauser, for tunge løft og ingen løn under sygdom, skriver metroxpress.

Det er ifølge en rapport fra fagbevægelsens såkaldte Jobpatrulje den virkelighed, som mange af de unge, som knokler i fritidsjob sommeren over, risikerer at møde.

Værst står det ifølge rapporten til i Østjylland, hvor 87 procent af de unge mellem 13 og 18 år i 2014 havde et fritidsjob, hvor reglerne ikke blev overholdt.

Rasmus Jakobsen, der er koordinator for dette års Jobpatrulje, som startede mandag, mener, de unge finder sig i for meget.

»Der er mange unge studerende i Østjylland, og efterspørgslen på job er hård – derfor finder folk sig måske i mere. Det er alle regler, der brydes. Noget kan være, at man arbejder en time for meget, andet, at man ikke får løn under sygdom,« forklarer han.

I en dagligvarebutik i Hobro mødte Jobpatruljen sidste år en pige, der havde fået et piskesmæld, efter hun var kommet til at vælte en palle med frossent kød.

»Arbejdsgiveren ville ikke give løn under sygdom og mente, at hun kunne komme på job efter en uge – det var det voldsomste eksempel,« fortæller han.

Mange får derfor en sur start på arbejdsmarkedet, fordi de ikke kender deres rettigheder.

»Mange er ikke klar over, at der ikke er en lovbestemt mindsteløn. Man kan i princippet få 10 Haribo-poser i timen som sin løn, hvis man ikke er opmærksom,« siger han.

Jobpatruljen forventer at snakke med 500 østjyske ungarbejdere frem til begyndelsen af august.

BNB

Powered by Labrador CMS