V: Flygtninge skal arbejde mere end en time om ugen

Martin Geertsen. Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Det skal i højere grad kunne betale sig for flygtninge, der kommer til Danmark, at tage et arbejde. Sådan lyder hovedkravet fra Venstre, der mandag har været til forhandlinger med regeringen om det nye integrationsudspil.

»Vi skal tilbage til starthjælpen på en modereret måde, så man ikke får fuld kontanthjælp, når man får opholdstilladelse i Danmark. Der er for få incitamenter i overførselsindkomstsystemet i dag, til at man søger efter et arbejde,« siger integrationsordfører Martin Geertsen (V), der ikke har meget fidus til regeringens plan om at skabe 30.000 jobforløb, hvor flygtninge hjælpes i enten nyttejob, virksomhedspraktik eller job med løntilskud.

»Kommunerne har mulighed for i de private jobtræningsforløb at gå ned til én time om ugen – så en flygtning, der kommer her til landet, kun skal møde op på en arbejdsplads i en time. Det er der for få krav forbundet med,« siger Martin Geertsen.

I rigtige job

Han vil i stedet indføre en model, der får flygtninge ud i »rigtige job« i private virksomheder:

»Vi foretrækker, at folk kommer ud i privat beskæftigelse. Vi synes, det er langt mere fordrende for integrationen, hvis man kommer ud i privat beskæftigelse.«

Venstres integrationsordfører tvivler dog på, at regeringen for alvor er klar til at forhandle om udspillet, som med statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) ord forventes at kunne træde i kraft 1. juli i år.

»Hvis regeringen ønsker at føre det her lovforslag uændret igennem, så ser det ud til at blive rødt. Men jeg må også sige, at jeg er noget i tvivl om, hvilken retning regeringen vil gå i – om den vil forhandle, eller om den bare vil fremlægge lovforslaget nede i Folketingssalen. Bliver det med os, skal der nogle indrømmelser til,« siger Martin Geertsen.

Dansk Folkeparti har som det eneste parti forladt forhandlingerne med regeringen efter det første møde mandag morgen.

Powered by Labrador CMS