V om strafrabat til udviste kriminelle: Hamrende naivt

Foto: Facebook.
Udgivet Opdateret

Det er komplet uholdbart, at udenlandske kriminelle, der er dømt til udvisning, kun afsoner halvdelen af deres straf. I stedet skal de afsone hele straffen i deres hjemland, mener Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen (V).

»Det er helt, helt uacceptabelt, at udviste kriminelle bliver prøveløsladt før tid, så de bare kan gå på den anden side af den danske grænse, rejse ind og begå ny kriminalitet. Det er hamrende naivt, og det system bliver vi nødt til at få lavet om,« siger han og erklærer sig dermed enig med Dansk Folkeparti, der har kaldt justitsminister Mette Frederiksen (S) i samråd tirsdag eftermiddag.

V: Ordning må laves om

Mens kriminelle, der ikke er blevet udvist, typisk først prøveløslades efter to tredjedele af tiden, kan kriminelle, der er udvist med indrejseforbud for bestandigt, løslades efter halvdelen af tiden. Ordningen blev indført i 2003, da Venstre havde regeringsmagten, med henvisning til pladsproblemer i fængslerne. Adspurgt hvad der har ændret sig siden, svarer Karsten Lauritzen:

»Ordningen blev udvidet under denne regering, så jeg tror, man er lige gode om det. Men dengang havde vi ikke det her redskab med afsoning i hjemlandet. Og set i det lys synes jeg, at vi må lave ordningen om – så er det ligegyldigt, om den blev indført under os og udvidet under den nuværende regering. Det, vi er optaget af, er, hvordan vi får problemet løst.«

Venstre foreslår, at Danmark indgår bilaterale aftaler med de lande, der har mange kriminelle statsborgere siddende i danske fængsler, for at få dem til at afsone i hjemlandet.

»En aftale om, at de tager imod deres egne statsborgere til afsoning – og så skal de selvfølgelig afsone fuld tid og ikke prøveløslades. Det tror jeg bestemt er muligt, hvis man kan love noget til gengæld,« siger Karsten Lauritzen.

Hvad skal man love til gengæld?

»Man kan hjælpe med at opbygge deres kriminalforsorg og fængsler som tak for, at de hjælper Danmark af med nogle kriminelle personer, der afsoner i Danmark og koster rigtig mange penge for de danske skatteydere,« siger Karsten Lauritzen, der i samme åndedrag pointerer, at det vil have en præventiv effekt og være »en god forretning for Danmark«.

»Og det kan også være en god forretning for de lande, vi laver aftaler med«.

Powered by Labrador CMS