Våbenhvile er en mulighed i Syrien

Flere steder i det krigshærgede Syrien står det slemt til, men FNs vicegeneralsekretær vurderer, at der nogle steder kan indføres våbenhvile. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Mindst tre-fire områder i Syrien er modne nok til lokale aftaler om våbenhvile, vurderer FNs vicegeneralsekretær, Jan Eliasson.

»Jeg tror ikke, at afstanden mellem parterne er uoverkommelig,« siger Eliasson på et pressemøde i Geneve torsdag.

Samtidig håber FN, at den seneste optrapning i den blodige borgerkrig i Syrien kan åbne en mulighed for politiske drøftelser.

»Hvis der er politisk vilje, tror jeg paradoksalt nok, at vi kan bruge dele af den nuværende optrapning som en god grund til at skabe troværdige politiske løsninger,« siger Jan Eliasson.

Udmeldingen fra FN kommer samme dag, som tropper fra den syriske regeringshær og russiske kampfly har angrebet flere oprørsbyer nord for Homs. Det oplyser syrisk stats-TV og overvågningsgruppen Syriens Observatorium for Menneskerettigheder ifølge Reuters.

Lokale deltog i russer-angreb

De russiske luftangreb ramte mål omkring byen Talbiseh og landsbyerne Teir Malla, Dar Kabira og Khalidiya.

Ifølge Syriens Observatorium for Menneskerettigheder deltog syriske soldater og krigere fra Libanons Hizbollah-bevægelse i angrebene. Seks oprørere og to civile har angiveligt mistet livet.

Den sunnimuslimske by Talbiseh og de omkringliggende landsbyer nord for Homs er en enklave for modstandere af præsident Bashar al-Assad.

På et EU-udenrigsministermøde i Luxembourg mandag blev Rusland opfordret til straks at stoppe luftangrebene mod syriske oppositionsgrupper.

Opfordringen kom efter, at Rusland er blevet beskyldt for i høj grad at angribe moderate oppositionsgrupper, der er imod præsident Bashar al-Assad, frem for Islamisk Stat (IS). Det afviser Rusland dog selv.

Powered by Labrador CMS