Vaccinemangel: Trykker på stopknappen

Region Nordjylland reserverer vaccinedoser til andet vaccinestik på grund af uklarhed om levering.

Pfizer oplyste fredag, at selskabet leverer færre vacciner denne uge, fordi det skal opgradere sin fabrik i Puurs, Belgien. (Arkivfoto). Foto: Tim Kildeborg Jensen/Scanpix
Udgivet Opdateret

Region Nordjylland modtager i denne uge halvt så mange coronavacciner fra Pfizer/BioNTech som ventet.

Det oplyser regionen i en pressemeddelelse.

Derfor sætter regionen den videre udrulning af vaccinationsplanerne for nye grupper på pause. Den genoptages, når der er mere klarhed om de fremtidige leverancer af vacciner.

– Det betyder, at de resterende vaccinedoser i Region Nordjylland indtil videre reserveres til de borgere og personale, der skal have deres andet stik og dermed bliver færdigvaccineret, hedder det i pressemeddelelsen.

Det kræver to skud af vaccinen fra Pfizer/BioNTech for at opnå fuld effekt.

Opgradering giver flaskehals

Pfizer oplyste fredag, at selskabet leverer færre vacciner denne uge, fordi det skal opgradere sin fabrik i Puurs, Belgien.

Pfizer/BioNTech har meddelt, at man fra 25. januar igen vil levere det antal doser af vaccinen som tidligere lovet.

Der er flere grupper i Region Nordjylland, der skulle have haft første vaccinestik i denne uge, som på grund af uklarheden om vacciner må vente.

Det omfatter en mindre gruppe hospitalsansatte og kommunale plejehjemspersoner. Derudover påvirker det borgere i særlig risiko og en række sociale tilbud.

– Når der er en afklaring om de kommende ugers leverancer, så aktiveres planen for disse grupper selvfølgelig straks igen, oplyser regionen i pressemeddelelsen.

Halvering

Ifølge leveringsplanen fra Pfizer skulle Danmark i denne uge modtage 59.475 doser covid-19-vaccine.

Det er endnu uklart, hvor mange færre doser der vil blive leveret i denne uge på landsplan. Men i Nordjylland er antallet altså halveret. Regionen sætter ikke et nøjagtigt tal på.

Foruden vaccinen fra Pfizer/BioNTech er en coronavaccine fra Moderna også i brug i Danmark. Den blev dog godkendt til brug senere og er ikke udrullet i Danmark samme omfang som Pfizer-vaccinen.

Danskere tilbydes vaccine i denne rækkefølge

Her er Sundhedsstyrelsen prioriterede rækkefølge for, hvornår danskere vil blive tilbudt en coronavaccine.

1. Personer som bor i plejebolig med videre.

2. Personer med alder på 65 år og over, som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp i eget hjem.

3. Personer med alder på 85 år og over.

4. Personer i sundheds- og ældresektoren og udvalgte dele af socialsektoren med særlig risiko for smitte, eller som varetager en kritisk funktion.

5. Udvalgte personer med tilstande og sygdomme, der medfører særligt øget risiko for alvorligt forløb med covid-19 samt udvalgte pårørende.

6. Udvalgte pårørende til personer med særligt øget risiko for et alvorligt forløb eller pårørende, som er en uundværlig omsorgs- eller plejeperson.

7. Personer med alderen 80-84 år.

8. Personer med alderen 75-79 år.

9. Personer med alderen 65-74 år.

10. Personer med alder under 65 år, som har tilstande og sygdomme, der medfører øget risiko for alvorligt forløb ved covid-19.

11. Personale, der varetager øvrige samfundskritiske funktioner.

12. Øvrige befolkning udvalgt eksempelvis efter alder.

Kilde: Sundhedsstyrelsen, Ritzau.

Powered by Labrador CMS