Venstre: »Hjemløse skal betale for togbilletten ligesom alle andre«

Arkivfoto: Niels Meilvang/SCANPIX
Udgivet Opdateret

At have et lavt rådighedsbeløb og ingen fast bolig er ikke nogen undskyldning for at køre på røven i togene, mener Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen (V). Han afviser dermed rød bloks idé om at lave en særlig ordning med helt billige billetter for de hjemløse togpassagerer.

»Det lyder umiddelbart som et sympatisk forslag, men det kan ikke fungere i praksis. Mit udgangspunkt er, at man ikke skal forskelsbehandle hjemløse i forhold til andre borgere. Når vi rejser med kollektive transportmidler, skal vi have gyldige billetter,« siger Kristian Pihl Lorentzen.

Kristeligt Dagblad skriver onsdag, at hjemløse i flere tilfælde skylder op mod 100.000 kroner i ubetalte kontrolafgifter, fordi de ikke har penge til billetten.

Socialdemokraterne og SF foreslår på den baggrund at genindføre en forsøgsordning fra 2011, hvor hjemløse for 50 kroner kunne rejse frit i zone et og to i København. Men ordningen blev ved et forsøg, fordi de hjemløse rejste ud i flere zoner end tilladt, påpeger Venstre-ordføreren.

»Jeg tror, at mange vil have svært ved at forstå, hvis en bestemt gruppe bare kan rejse gratis eller meget billigt. For hvor går grænsen, og hvordan definerer man en hjemløs? Det er en glidebane, vi skal være varsomme med. Der er andre mennesker, der er forholdsvis ubemidlede, men som stadig betaler deres billet. Hjemløse må betale ligesom alle andre,« siger Kristian Pihl Lorentzen.

Han påpeger dog, at de hjemløse ikke skal overlades til sig selv:

»Det er klart, at vi har en social opgave i forhold til de hjemløse, men det er et andet regi – det er i kommunerne, det skal løses, og ikke som en del af vores transportpolitik.«

Powered by Labrador CMS