Venstre vil afvente afstemning om retsforbehold

Arkivfoto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

Selv om EU-ordfører Jakob Ellemann Jensen (V) mener, at livet i EU ville være nemmere uden Danmarks rets- og forsvarsforbehold, skal de ikke ophæves her og nu, for at Danmark kan indgå i EUs foreslåede flygtningefordeling.

Udenrigsminister Martin Lindegaard (R) taler i Politiken for at ophæve forbeholdene og deltage i EUs planlagte indsats mod menneskesmuglere i Middelhavet samt fordeling af flygtninge. Men Jakob Ellemann-Jensen vil afvente den kommende folkeafstemning om det danske forhold til EUs retspolitik.

Samtidig peger Venstres EU-ordfører også på, at det efter hans opfattelse ikke giver mening at tale om en fælles fordelingsnøgle på flygtningeområdet i øjeblikket.

»For at man skal have en fælles fordelingsnøgle i EU kræves det, at man har en fælles asyl- og indvandrerpolitik, men det har man jo ikke, og i Venstre mener vi, at det er Danmark, der skal fastlægge vores flygtningepolitik og ikke for eksempel Sverige,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

»Vi mener, at vi skal stå ved den aftale, vi har indgået mellem de EU-positive partier, om en afstemning om de dele af retsforbeholdet, som vi har aftalt,« siger han.

Venstres EU-ordfører, mener også, at forsvarsforbeholdet i mange situationer har været med til at hindre Danmark i at deltage i aktioner, »hvor vi har kunnet medvirke til at redde menneskeliv,« som Jakob Ellemann-Jensen udtrykker det:

»Det anerkender vi, og derfor er vi heller ikke tilhængere af forsvarsforbeholdet, men nu tager vi en ting ad gangen. Nu har vi aftale en afstemning om en tilvalgsordning til retsforbeholdet, og så må vi tage stilling til det andet bagefter,« siger han.

Powered by Labrador CMS