Vestager arver ny sag mod Google

Margrethe Vestager. Arkivfoto: Elo Christoffersen
Udgivet Opdateret

Det bliver op til den kommende danske EU-kommissær Margrethe Vestager (R) at beslutte, om internetgiganten Googles mobilstyresystem Android forvrider konkurrencen og skal pålægges restriktioner.

Det siger den snart tidligere konkurrencekommissær, spanieren Joaquín Almunia, i et interview med nyhedsbureauet Reuters. Han vil ikke åbne en officiel undersøgelse af Android, før han med udgangen af oktober går af og overlader pladsen til den nye EU-Kommission, der tiltræder 1. november.

Den 66-årige Almunia har ellers ved flere lejligheder antydet, at han ville sætte en undersøgelse i gang for at få afklaret, om Android er så altdominerende på mobilmarkedet, at der skal gribes ind. Over 80 procent af alle smartphonetelefoner, der sælges i dag, kommer med Android som styresystem, og Google fordrer, at alle Google-produkter og -tjenester følger med på det udstyr, som vil køre Android. Ligeledes beskyldes internetgiganten for at kræve, at forhandlerne ikke bakker andre teknologiske platforme op.

»Der bliver ikke åbnet nye sager. Nej, det er der ikke tid til. Det bliver op til den nye kommission,« siger han.

Kompromis om søgetjeneste skrottet

Margrethe Vestager, der indtil sin udpegning som Danmarks kommissær var økonomi- og indenrigsminister, overtager dermed flere sager, hvor navnlig teknologigiganter er i søgelyset. Hun sagde ellers, da hun i september blev udspurgt af Europaparlamentet, at hun håbede, at sagen om Googles dominans på søgeområdet ikke ville blive forlænget. Joaquín Almunia besluttede dog at bøje sig for den heftige kritik, som bl.a. Googles konkurrenter havde rejst, og skrottede det kompromis, som Google og EU-Kommissionen havde indgået i sagen, hvor Google beskyldes for at fremme sine egne tjenester i søgeresultaterne på bekostning af konkurrerende tjenester.’

Sagen er rejst, fordi omkring 90 procent af alle internetsøgninger, som europæere foretager, sker gennem Google.

Google står til solide milliardbøder, hvis internetgiganten dømmes skyldig i at have overtrådt konkurrencelovgivningen.

Powered by Labrador CMS