Vestager er bøhmanden under Googles seng

Foto: SAUL LOEB/Scanpix
Udgivet Opdateret

Margrethe Vestager går i flæsket på gigantvirksomheder, og er blevet en “frygtindgydende figur”, skriver EU-medie.

For få uger siden var Margrethe Vestager et temmelig ukendt navn uden for EUs grænser. I dag er hun ikke til at komme udenom.

Efter konkurrencekommissæren har lagt sag an mod IT-giganten Google for at misbruge sin position på det frie marked, dukker hendes navn op stadigt flere steder. Blandt andet i et stort portræt i den nye EU-medie Politico.eu, hvor den 47-årige danske politiker beskrives som en stilfuld mor til tre, der pludselig er blevet en »frygtindgydende figur« på direktørgangene fra Silicon Valley til Moskva.

»Pludselig skal direktører adskillige tidszoner væk fra Vestagers kontor i Bruxelles ikke bare kunne udtale hendes navn – »Vest-ahh« – de får også brug for at tage et lynkursus i »vestagerismen«,« lyder det indledningsvis i portrættet på Politico.eu.

En uges tid efter, at Vestager lagde sig ud med Google, har hun onsdag anklaget den russiske gasgigant Gazprom for at tage urimeligt høje priser for den gas, som det statsejede selskab leverer til flere lande i Øst- og Centraleuropa. At EU-Kommissionen med Vestager i spidsen ikke kun langer ud efter det amerikanske flagskib Google, men også sigter mod øst, er en god strategi, vurderer analytikeren Jacques Lafitte:

»Over for de amerikanere, der tror, at den eneste ting, der driver EU, er anti-amerikanisme, kan hun sige »Jeg går også efter hr. Putin«. Og hun kan sige det modsatte til russerne,« siger han til Politico.eu.

Vestagers forgænger som konkurrencekommissær, spanieren Joaquin Almunia, udarbejdede i sin tid i Bruxelles anklagerne mod Gazprom, men lagde dem efterfølgende på hylden igen. Ifølge flere kommentatorer og analytikere var vurderingen, at det kun ville gøre det anstrengte forhold til Rusland endnu mere anstrengt.

»Det kan godt være sandt, men Vestager ønsker – tilskyndet af mindre medlemsstater som Litauen – at tage kampen op på trods af det,« skriver Politico.eu, der portrætterer Vestager som en benhård dame, der gerne sætter EU-traditioner til side og går sine egne veje.

Politico.eu mener også at vide, at Vestager nyder den »celebrity status«, som hendes køn, relative ungdom, humor og politiske slagkraft giver hende. Adspurgt hvordan det påvirker hendes rolle som kommissær, at hun er en kvinde, svarer Margrethe Vestager til Politico.eu, at det er svært at sige:

»Men det gør det muligt for journalister at skrive længere artikler, fordi de også kan beskrive min kjole.«

Powered by Labrador CMS