Vestager går i kødet på russisk gasgigant

Foto: SAUL LOEB/Scanpix.
Udgivet Opdateret

EU med konkurrencekommissær Margrethe Vestager som rambuk planlægger at åbne endnu en konkurrencesag mod en af verdens store koncerner.

Denne gang er det russiske Gazprom, som er EUs største gasleverandør, som EU mistænker for at misbruge sin dominerende position i nogle østeuropæiske og sydeuropæiske markeder.

Det skriver The Wall Street Journal.

Undersøgelser af sagen har stået på i 2,5 år, men EU har undladt at åbne en sag for ikke yderligere at optrappe den langstrakte strid med Rusland over konflikten i Ukraine. EU har indført sanktioner over for Rusland, men de efterfølgende diplomatiske forhandlingerne er trukket i langdrag, og nu har Margrethe Vestager besluttet sig for at sætte sagen i gang, oplyser kilder tæt på sagen til avisen.

Sagen kan ifølge avisen udløse en milliardstor dollarbøde til Gazprom på et tidspunkt, hvor Ruslands økonomi i forvejen er i knæ på grund af faldende energipriser og sanktionerne på grund af Ukraine-konflikten.

Gazprom har ikke kommenteret sagen over for avisen, men da undersøgelsen blev indledt i 2012, svarede Ruslands præsident Vladimir Putin igen med et forbud mod, at Gazprom giver udlændinge adgang til selskabsinformationer uden regeringens specifikke tilladelse. Det kom dog for sent til at forhindre EUs undersøgere i at indhente materiale til sagen gennem en serie uanmeldte kontrolbesøg hos en række af Gazproms afdelinger.

Anklagerne går på, at Gazprom forhindrer lande i at videreeksportere gas, som er købt hos Gazprom, at knytte kontrakter om gaspriser sammen med samarbejder på andre forretningsområder samt at knytte gaspriser sammen med internationale oliepriser.

Blandty andre Litauen har klaget over, at landet betaler højere gaspriser end andre lande, fordi Litauen tvangGazprom til at sælge sin andel i landets gasnet.

Margrethe Vestager åbner sagen kun en uge efter hun åbnede en sag mod en anden af verdens store koncerner, internetgiganten Google.

Powered by Labrador CMS