Vi bruger rekordbeløb på nye biler

I 2021 brugte danskerne 25,3 milliarder kroner på at købe ny bil. Det er mere end i 2020 og samtidig rekord

Udgivet Opdateret

Aldrig før har danske familier brugt så mange penge på at købe ny bil, som det var tilfældet i 2021.

I alt har private brugt 25,3 milliarder kroner på at købe ny bil. Det er lidt større end i 2020 og det højeste nogensinde.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Stigningen kan overraske ved første øjekast, fordi der i 2021 er købt færre biler end i 2020. Forklaringen er, at de biler, der er købt i 2021, i snit har været dyrere end dem, der blev købt i 2020.

Hybrid og el

Det er blandt andet flere dyrere SUV'er, elbiler og plug-in-hybridbiler, der sørger for at trække gennemsnitspriserne op.

Mens elbiler udelukkende kører på el, er plug-in-hybridbiler i stand til både at køre på el og benzin eller diesel.

Cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer ser flere forklaringer på udviklingen i 2021. Først og fremmest er der det økonomiske aspekt.

- Danskernes hang til større og dyrere biler er først og fremmest et klart tegn på, at opsvinget i gennemsnit har løftet de danske familiers disponible indkomst betydeligt i særligt 2021, siger Tore Stramer.

Det spiller også en rolle, at der i slutningen af 2020 blev indført betydelige afgiftsrabatter for plug-in-hybridbiler og elbiler.

De rabatter har gjort det mere attraktivt at købe relativt dyre plug-in-hybridbiler og elbiler, mener Tore Stramer.

Danskerne har brugt et enormt beløb på biler i 2021.
Danskerne har brugt et enormt beløb på biler i 2021.

Mere populære

Traditionelt har plug-in-hybridbiler været mere populære end elbiler på det danske marked.

Men efter at der fra årsskiftet er indført afgiftsstigninger på plug-in-hybridbiler, har salget af elbiler været højere i både januar og februar. Det viser tal fra De Danske Bilimportører.

De højere afgifter er blevet indført, fordi det hidtil har været meget lempeligt at købe sig en plug-in-hybridbil i forhold til en konventionel bil.

De lempelige vilkår har skullet fungere som en slags trædesten til ambitionen om en fuldt elektrificeret bilpark i Danmark.

Powered by Labrador CMS