Vidner kan begrænse mobning

Vidner er en overset gruppe, når det gælder om at løse konflikter og bremse mobning på arbejdspladsen. Foto: Colourbox.com (Modelfoto).
Udgivet Opdateret

Vidner er en overset gruppe, når det gælder om at løse konflikter og bremse mobning på arbejdspladsen. Men kollegernes reaktion er netop afgørende for, om mobning udvikler sig eller kan dæmmes ind, viser ny forskning.

Hvert år overværer næsten hver tredje person i arbejde, at en kollega bliver mobbet. Tallet stammer fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, men vidnerne til mobning har længe været en over-set gruppe, skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

Fokus har været på mobber og den mobbede, men netop kollegernes reaktion er central for, om konflikter på arbejdspladsen bliver løst eller risikerer at udvikle sig til ødelæggende mobning.

Derfor skal vidnerne drages ind, siger lektor Charlotte Bloch ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet, der som den eneste danske forsker har undersøgt vidnernes rolle, når kolleger mobber hinanden.

– Vidnerne er et vigtigt redskab til at undgå udvikling af mobning, fordi de er den tredjepart, der kan gå ind og løfte en konflikt ud af den personlige krig og arbejde med de modsætninger, der udløste konflikten. Vidnet kan være den tredjepart, der mægler i forhold til, hvad konflikten i virkeligheden handler om, siger hun til Magasinet Arbejdsmiljø.

Nyt redskab fokuserer på vidner

Også BrancheArbejdsmiljøRådet Social & Sundhed har vendt blikket mod de vigtige vidner i sit helt nye værktøj, Grib ind, der skal hjælpe arbejdspladserne med at forebygge mobning.

Grib ind opdeler vidner til mobning i en række typer, afhængig af hvordan de reagerer på den mobning, de ser. Her er for eksempel mægleren, der forsøger at lægge sig imellem parterne, sympatisøren, der tilbyder sin støtte i enrum, og assistenten, der samarbejder med mobberen.

Eva Gemzøe Mikkelsen, ph.d. og arbejds- og organisationspsykolog hos CRECEA, står bag udviklingen af værktøjet. Også hun peger på vigtigheden af, at vidnerne engageres, når mobning skal forebygges:

– Mange sager med mobning kunne være undgået, hvis vidnerne var mere aktive i at forsøge at løse konflikten, for eksempel ved at snakke med parterne. Grib ind sætter fokus på kollegernes handlinger, når de er vidne til konflikter eller uenigheder på deres arbejdsplads. Gennem film og gruppedialoger skaber redskabet en bevidsthed om, at man som kollega kan gøre en kæmpe forskel for at sikre, at der ikke opstår mobning på ens arbejdsplads, siger hun.

Powered by Labrador CMS