Vigtig app forsvinder

112 App, der er Danmarks officielle 112-applikation, bliver efter Google-bøvl helt lukket.

Udgivet Opdateret

Når året udløber, og 2020 bliver til 2021, bør du slette 112 App, oplyses det på Danmarks officielle 112-applikations hjemmeside. Det skyldes, at der ikke efter den dato vil ydes support og foregå opdatering af applikationen, skriver 112-app.

112 app’en fungerer ved, at den automatisk kan foretage opkald til alarmcentralen og samtidig offentliggøre din position via din telefons gps-sender. Således kan myndighederne finde ud af, hvor nødopkaldet kommer fra – selv hvis opkalderen ikke er i stand til at tale og selv forklare.

Men snart er det altså slut. Syv år efter introduktionen. Det skyldes flere årsager, lyder forklaringen. Ikke mindst er teknologien reelt unødvendig og uddateret, men der er også gået hårdknude i sikkerhedsprotokollerne. I hvert fald, hvis du spørger Google.

Reelt er det nu ikke været muligt at hente applikationen til en smartphone, der kører med Android-styresystemet, fordi Google Play-butikken har fjernet den fra udbuddet. “112app kan ikke længere downloades fra Google Play på grund af ændrede vilkår fra Google, som 112app ikke kan opfylde. Det handler bl.a. om regler for logning af telefonopkald, som er en central del af et 112 opkald“, står det på app’ens hjemmeside.

På Android-telefoner advares der mod at have telefonen installeret. Foto: Screenshot
På Android-telefoner advares der mod at have telefonen installeret. Foto: Screenshot

Personer med 112 app installeret vil på Google Play under “mine apps” se en advarsel, hvor det står “Din enhed er muligvis i fare”. Mere konkret beskrives problemet med teksten “App’en blev fjernet fra Play Butik, da den har adgang til personlige oplysninger på opkaldslister eller i sms-beskeder”.

Ingen fare

Allerede på det tidspunkt var Rigspolitiet i gang med at udfase app’en, fordi der siden introduktionen er kommet ny teknologi til, der er indbygget i langt de fleste telefoner nutildags. Det kaldes Advanced Mobile Location (AML).

Så selv hvis du ikke kan finde 112-app’en eller slet ikke har den, så kan din nøjagtige placering sagtens spores, når du ringer 112 på almindelig vis. Det forklarede Lena Dyhr Toft Christensen, afdelingschef i Rigspolitiet, for nylig, da nyheden om lukningen af 112 app kom frem.

– Systemet er en effektiv videreudvikling af 112-appen og giver en mere nøjagtig placering. AML har vist sig at være mere driftsikker og mere præcis end 112-appen, sagde hun til Ritzau. Lena Dyhr Toft Christensen påpeger dog, at det ikke er et problem, hvis man ringer fra en telefon uden AML.

– Hvis nogen ringer fra for eksempel en ældre telefon, som ikke har systemet, så vil operatøren spørge vedkommende om positionen, siger hun.

Hvis man har app’en på sin telefon, bør man slette den efter 31. december. Hvis man allerede nu ved, at man har AML i sin telefon, kan man allerede slette den nu, lyder det fra Rigspolitiet.

Advanced Mobile Location

AML er installeret i både Android- (Google) og iOS-telefoner (Apple), og det vurderes, at disse to systemer bruges i 98% af mobiltelefonerne på det danske marked.

AML ligger som default i styresystemet på Android-telefoner med version 4.0 (lanceret i 2011) eller nyere. I telefoner med iOS-styresystemer (iPhones) skal telefonerne være opdateret til iOS 13.3 (lanceret i 2019) eller nyere. Det er kun iPhones 6S eller nyere, der kan installere 13.3-softwaren. Smartphones af ældre dato, der ikke har de førnævnte versioner, kan ikke gøre brug af AML.

Kilde: 112 App

Powered by Labrador CMS