Vil have atomkraft til dansk by

Odense bør være foregangskommune og bede staten om tilladelse til at opføre et atomkraftværk. Det mener spidskandidaten for Liberal Alliance, der forestiller sig, at atomkraftværket kan ligge i et af Odenses industriområder.

Udgivet Opdateret

Citathistorie: TV2 Fyn

Atomkraft har i årtier været lagt helt på is i Danmark. Frygten for radioaktivt udslip og problemer med uran-affald har gjort, at et stort flertal i befolkningen og skiftende regeringer alle har sagt klart nej til a-kraft i Danmark.

- Odense bør gå forrest og tilbyde etablering af et atomkraftværk i et af byens industriområder, siger Gustav Aakerlund Jensen, som er kandidat for Liberal Alliance i Odense.

Men den globale klimakrise har givet den i Danmark frygtede energikilde nye tilhængere. 

Stoppe Co2

En af dem er Gustav Aakerlund Jensen, der er spidskandidat for Liberal Alliance i Odense Kommune. Han mener, at hele landets elforsyning skal omlægges til a-kraft, og at Odense skal gå forrest i omlægningen til atomkraft.

- Hvis vi vil stoppe CO2-udledningen, så skal vi omstille hundrede procent til atomkraft. Derfor må Odense lægge pres på regeringen, så vi kan få bygget atomkraftværker i kommunerne. Og her bør Odense gå forrest og tilbyde etablering af et atomkraftværk i et af byens industriområder, siger Gustav Aakerlund Jensen, der forestiller sig, at værket for eksempel kunne ligger i Tietgenbyen. 

Ifølge spidskandidaten er den folkelige skepsis over for atomkraft irrationel.

- Danskernes frygt for atomkraft hænger sammen med ulykken i Tjernobyl, hvor en slyngelstat drev et atomkraftværk helt uden den nødvendige sikkerhed. I dag er teknologien udviklet, så man hverken har problemer med affald eller risikerer nedsmeltning af brændselskerner, siger Gustav Aakerlund Jensen. 

FN bakker op

FN støtter udbredelse af atomkraft Odense Kommune har som mål at blive klimaneutral inden 2030, og ifølge FN er landene nødt til at omstille til atomkraft, hvis CO2-udledningen skal reduceres globalt.

- Atomkraft er beviseligt en kilde til elektricitet og et afgørende værktøj for med succes at hjælpe verden med at afbøde klimaforandringernes påvirkninger, hedder det i en rapport fra august i år fra FN’s Økonomiske Kommission for Europa, UNECE. 

Op gennem 70'erne og 80'erne var der tanker om at indføre atomkraft i Danmark, men modstanden mod dansk a-kraft blev kun højere, og i 1985 blev den omstridte energikilde helt taget ud af Danmarks energiplanlægning. 

Siden da har ingen regeringer forsøgt at få kernekraft indført i Danmark. Folketingspolitikere lodret imod

Mangler opbakning

På Christiansborg tror politikerne da heller ikke, at det bliver nødvendigt for Odense Kommune at sende en ansøgning om tilladelse til opførelse af et atomkraftværk i Tietgenbyen.

- Jeg er ret sikker på, at 99,9 procent af odenseanerne vil være modstandere af, at der bliver bygget et atomkraftværk i byen. Og det er der god grund til. Affaldsproblemerne er ikke løst, og i Danmark er vi rig på vand, vind og hav, som meget hurtigere kan give os CO2-neutral energi, siger formanden for Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget, Rasmus Helveg Petersen fra De Radikale.

 - Det tager mere end ti år at bygge et atomkraftværk, og det er alt for lang ventetid i forhold til, hvor hurtigt vi kan udnytte de vedvarende ressourcer her i landet, siger formanden, der dog mener, at atomkraft godt kan give mening i andre lande. 

Samme holdning har Venstres repræsentant i udvalget.

- Vi kvitterer for forslaget fra Liberal Alliance, men lige nu har Danmark gang i en omstilling, hvor vi omlægger, så vi får energi fra sol, vind og hav, og det har vi satset rigtigt meget på. Så atomkraft i Danmark går vi ikke ind for, siger Mark Grossmann, der udover at sidde i Folketinget som suppleant for sygemeldte Lars Christian Lilleholt også stiller op for Venstre i Odense.

Købe udenlandsk el

Hvis det ikke lykkes for Liberal Alliance at få placeret et atomkraftværk i Odense, mener Gustav Aakerlund Jensen, at kommunen bør vælge at få en større andel af sin elektricitet fra atomkraftværker i udlandet.

- Allerede i dag får vi strøm fra atomkraft, da elektricitet bliver udvekslet mellem landene, og der kan Odense godt vælge at få en større del af sin strøm fra atomkraftværker, siger den liberale spidskandidat. 

Ifølge Energinet kommer tre procent af elektriciteten i Danmark fra atomkraft, mens 35 procent kommer fra vind og 30 procent fra kul.

Spidskandidaten for Liberal Alliance i Odense Kommune ønsker, at kommunen får et atomkraftværk
Spidskandidaten for Liberal Alliance i Odense Kommune ønsker, at kommunen får et atomkraftværk
Powered by Labrador CMS