Vil opløse catalansk selvstyre: -Man har aldrig været så langt ude før

Det er første gang, at artikel 155 tages i brug i Spanien. Aldrig har man været så langt ude, siger lektor.

ARKIV. People walk under a huge Catalan flag during Spain’s National Day in Barcelona, Spain, October 12, 2017. PLUS Spaniens regering gør klar til at tage magten fra selvstyret i Catalonien, som stadig truer med løsrivelse. Ingen vil være skyld i, at krisen eskalerer. REUTERS/Gonzalo Fuentes TPX IMAGES OF THE DAY
Udgivet Opdateret

Det var en forventet, men også en historisk beslutning, at den spanske regering lørdag har oplyst, at den vil udløse artikel 155 i landets forfatning og vil opløse den catalanske regering.

Det fortæller Carsten Humlebæk, der er lektor i spanske samfundsforhold på Copenhagen Business School (CBS).

– Det er første gang i selvstyret, som har knapt 40 år på bagen, at man er nået så vidt, at en af de selvstyrende regioner har optrådt så illoyalt, at man har været nødt til at tage denne forfatning i brug.

– Man har aldrig været så langt ude før, i forhold til den dynamik der er i den spanske stat med ret udstrakt selvstyre i de selvstyrende regioner, siger han.

Artikel 155 i landets forfatning giver regeringen mulighed for at tage “alle nødvendige foranstaltninger”, hvis en af landets 17 regioner med delvist selvstyre ikke følger forfatningen.

Det er første gang, at artiklen tages i brug i Spanien. Carsten Humlebæk forklarer, at artiklen dog er almindelig i lande som Spanien med delvist selvstyrende regioner.

– Det er en artikel, man dybest set har kopieret fra andre lande som Tyskland og USA. Det er normalt, at der findes sådan en paragraf, hvor man kan intervenere over for en illoyal region, siger lektoren.

Foruden at opløse regeringen i Catalonein, er det den spanske regerings ønske, at der skal afholdes valg i Catalonien i løbet af seks måneder.

Catalonien

  • Catalonien er en spansk selvstyrende region med eget parlament.
  • Catalonien ligger i den nordøstlige del af Spanien ud mod Middelhavet.
  • Hovedstaden i Catalonien er Barcelona.
  • Catalonien her omkring 7,5 millioner indbyggere
  • Har sit eget officielle sprog, catalansk, som tales af omkring syv millioner mennesker.

Kilde: Denstoredanske.dk

Ifølge Reuters skal Spaniens overhus, senatet, efter planen stemme om tiltagene 27. oktober.

Powered by Labrador CMS