Vil skrotte alle eksamener

Enhedslisten tror, poderne vil have bedre af mere undervisning.

Enhedslisten vil have skrottet alle eksamener i år. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Aflys alle eksamener i folkeskolen i indeværende skoleår.

Så kontakt lyder budskabet fra Enhedslisten fredag, hvor børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har haft møde med partierne og organisationer om folkeskolen. Blandt andet om udfordringerne under coronakrisen.

I øjeblikket er al fysisk undervisning i folkeskolen ophørt for alle andre end elever med særlige behov. Det skyldes de strenge Covid-19-restriktioner, der skal forhindre, at den britiske coronavirus-variant spredes for vidt i samfundet.

– Vi kan forudse, at nedlukningen fortsætter noget tid endnu. Det vil være langt bedst, hvis man bruger så meget tid som overhovedet muligt resten af skoleåret på undervisning, frem for på forberedelse af afgangsprøverne, siger børne- og undervisningsordfører Jakob Sølvhøj (EL).

Har brug for klarhed

Det ligger allerede nogenlunde fast, hvis man spørger regeringens leder statsminister Mette Frederiksen, at de mindste skal tilbage i skolerne som noget af det allerførste, når samfundet så småt bliver genåbnet. Det forklarede Frederiksen selv i Folketingsalen for nylig. De større elever kan nok regne med mere hjemmeundervisning.

Hjemsendelserne har for nogle ført til mistrivsel, og fagligt er nogle kommet bagud under fjernundervisningen, påpeger Jakob Sølvhøj overfor Ritzau. Han mener, at skolerne og eleverne har behov for at få klarhed.

– Vi skal ikke blive ved med at trække en afgørelse, men meget hurtigt få meldt ud til skolerne, at nu behøver de ikke at forberede afgangsprøverne, og at de nu kan ophøje elevernes standpunktskarakterer til prøvekarakterer og så ellers koncentrere sig om undervisningen, siger han.

Jakob Sølvhøj peger på, at man i den almindelige undervisning kan lægge nogle initiativer ind, der minder om prøver, “for der kan være elever, der tænker, at de gerne vil have erfaring med at gennemføre prøver”.

Klar på mere undervisning

De Radikale er klar til at se på aspektet med eksamener.

– Vi vil gerne have færre eksamener, så der er mere tid til undervisning. Det giver rigtig god mening, siger børne- og undervisningsordfører Lotte Rod (R).

De Radikale ønsker desuden, at elever skal have mulighed for at se hinanden i et vist omfang, også mens de er hjemsendt.

Det kan for eksempel være, at de ældste elever skal kunne mødes i læsegrupper eller sociale bobler for at modvirke mistrivsel, mener partiet.

Både Enhedslisten og De Radikale opfordrer derudover Pernille Rosenkrantz-Theil til at aflyse de nationale test til foråret. Efter mødet havde ministeren ikke mulighed for interview. Det oplyser hendes ministerium. Men fast står, at der ikke blev draget konklusioner på mødet.

Powered by Labrador CMS