Vil til bunds i kræft-skandale

Efter kræftsag vil partier i Folketinget have registreret alle patienter, som ikke bliver opereret til tiden

Udgivet Opdateret

Politikere på begge sider af regeringen mener, at der er behov for at skærpe hospitalernes indberetningspligt, når ventetiderne til kræftoperationer bliver overskredet.

Det skriver Jyllands-Posten.

Reaktionerne kommer, fordi i alt 293 mavetarmkræftpatienter på Aarhus Universitetshospital (AUH) er blevet opereret for sent siden januar.

De allersygeste

Men ingen af overskridelserne blev indberettet.

- Sagen fra Aarhus viser jo, hvad der sker, når ingen råber vagt i gevær og står bag patientens rettigheder, siger SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, til Jyllands-Posten.

Kirsten Normann Andersen vil prioritere de allersygeste mennesker.
Kirsten Normann Andersen vil prioritere de allersygeste mennesker.

- Vi har at gøre med de allersygeste mennesker, som skal have den højeste prioritet. Selvfølgelig skal det indberettes hver gang, en afdeling ikke kan overholde tidsfristerne.

Patienterne har ret til at blive opereret inden for to uger, men i nogle tilfælde har patienter ventet op til ti uger.

Vil have reelt billede

Lægefaglig koncerndirektør i Region Midtjylland Helene Probst forklarer, at hvis patienten accepterer en ventetid, der går ud over de maksimale ventetider på 14 dage, skal det ikke indberettes.

Regionen vil dog nu ændre praksis.

De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, mener ligesom SF, at regionerne bør have udvidet indberetningspligt, så det bliver indberettet hver gang, en patient ikke kan blive opereret til tiden.

- Vi skal simpelthen have registreret alle de patienter, som ikke når ind inden for 14 dage, så vi får et reelt billede af, hvordan situationen er, siger Per Larsen til Ritzau.

Slet ikke i orden

- Vi har sådan set gået rundt og forestillet os, at alting er i sin bedste orden. Og det viser sig jo bare, at det er det jo slet ikke, siger han.

Torsdag afleverede Region Midtjylland en redegørelse til Sundhedsstyrelsen. Redegørelsen viser, hvor mange patienter der ikke er blevet opereret til tiden.

Før det har der ikke været et overblik.

Mødes fredag

Regionen skal fredag klokken 12.30 til møde i Sundhedsstyrelsen.

Fokus på de forsinkede operationer begyndte søndag, hvor DR kunne fortælle, at en række kræftpatienter ikke er blevet opereret til tiden.

Det betyder, at der er tilfælde, hvor patienter ikke længere kan helbredes.

Kræftpakkeforløb

* Pakkeforløbene blev indført af regeringen og Danske Regioner i 2009.

* Forløbene beskriver, hvor lang tid der må gå, fra patienten bliver henvist fra sin praktiserende læge med en mistanke om kræft, til patienten begynder sin behandling for sygdommen.

* Siden 2013 har der været målt på, hvor gode regionerne er til at opfylde tidsfristerne i kræftpakkeforløbene.

Kilde: Danske Regioner

Powered by Labrador CMS