Ville du bestå køreprøven i dag?

Arkivfoto.
Udgivet Opdateret

Fire ud af ti danske bilister er usikre på, om de ville kunne klare køreprøven i dag, viser ny undersøgelse.

Dårlige tillagte vaner i trafikken, nye trafikregler og en sværere køre- og teoriprøve.

Det er noget af det, der får fire ud af ti danskere til at tvivle på, om de ville kunne erhverve sig et kørekort i dag.

I undersøgelsen, der er lavet af dækfirmaet Goodyear Dunlop, har man spurgt 6724 europæiske forældre, hvis børn er på vej til at tage kørekort, hvad de synes om deres egen og de unges kørsel. Blandt de adspurgte er 306 danske forældre.

Ifølge Marketing Manager hos Goodyear Dunlop, Linda Brandelius, er det forældrenes dårlige vaner i trafikken, som de har tillagt sig i årene siden køreprøven, der skaber nervøsiteten.

– Mange forældre bekymrer sig over, om deres børn vil overtræde færdselsloven, mens de selv sløser med sikkerheden ved flere lejligheder. Den største bekymring er, at barnet kører uden sikkerhedssele, eller at man sms’er under kørslen, siger hun i en pressemeddelelse.

Men noget kunne tyde på, at de dårlige vaner hos de unge bilister kommer et ganske bestemt sted fra – nemlig forældrene.

Næsten halvdelen af de adspurgte indrømmer, at de har overskredet hastighedsbegrænsningen ofte eller gentagne gange med deres børn som medpassager.

Hver tiende indrømmer at have talt i mobiltelefon eller sms’et med deres børn som tilskuer.

Det er dog stadig de unge, der tillægges den største fare i trafikken. Mere end hver fjerde forældre mener, at unge mennesker kører mere uforsvarligt i dag, end de selv gjorde, da de selv var nye bag rettet.

Det skyldes blandt andet unge menneskers forhold til deres mobiltelefon. De adspurgte mener ikke, at unge mennesker forstår farligheden i at tjekke sin mobil, mens de kører.

De unge tillægges også en høj risikovillighed samt manglende erfaring.

Hos Rådet for Sikker Trafik ønsker man ikke at kommentere på den aktuelle undersøgelse, da man ikke kender tallene bag. Men Jesper Sølund, der er dokumentationschef, siger:

– Vi laver tilbagevendende undersøgelser årligt, der både fokuserer på unge og deres forældres ageren i trafikken. Det er vi ved at undersøge i øjeblikket, siger han til Ritzau Fokus.

Fakta: Det siger undersøgelsen

– 4 ud af 10 forældre (36 procent) frygter, at de ville dumpe enten køre- eller teoriprøven, hvis de skulle erhverve sig kørekort i dag.

– Mere end hver fjerde forældre mener, at de unge kører mere risikabelt i dag, end de selv gjorde, da de var nye i trafikken.

– Distraktion fra mobiltelefonen, overdreven selvtillid i trafikken og manglende rutine er (ifølge forældrene) de primære årsager til de unges usikre kørsel i trafikken.

– Selvom danskerne er usikre på deres egen opførsel i trafikken, ønsker over halvdelen af de adspurgte ikke en obligatorisk opfølgningstest for at øge trafiksikkerheden.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS