Vold og seksuelt misbrug sætter dybe spor i børn og unge

Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Vold, seksuelt misbrug og selvmordstrusler er hverdag for alt mange af de børn og unge, der vokser op med forældre, der drikker eller tager stoffer.

Det viser de seneste tal fra organisationen TUBA, der har spurgt 1399 unge fra misbrugsfamilier om deres opvækstvilkår. Tallene offentliggøres i TUBAs årsrapport i denne uge.

Ét fejltrin og så ville det gå galt. Det var Marie Louise overbevist om hele barndommen. Vold og trusler hang tykt i barndomshjemmet. Og helt fra hun var en lille pige, var hun ekspert i at forsvinde, når øretæverne var på vej.

Og hun er ikke den eneste. Hele 47% af de unge, der henvender sig i TUBA for at få hjælp, har oplevet fysisk vold og trusler om vold i deres barndomshjem. Hver sjette har været udsat for seksuelt misbrug.

Det belastende opvækstvilkår sætter dybe spor i de unge. Hele 61% er deprimerede, når de henvender sig, og 37% svarer, at de er alvorligt svækket i deres evner til at klare en uddannelse, sociale relationer og eget hjem og fritid.

– Tallene i denne seneste opgørelse, viser med al tydelighed, at vi bliver nødt til at tage debatten om, hvordan vi drikker, når vi har ansvaret for børn, pointerer landsleder i TUBA, Henrik Appel.

Den skræk Marie Louises far satte hende i livet som lille, har fulgt hende lige siden. For to år stoppede hun kontakten med ham, fordi hun simpelthen var bange for ham. I mellemtiden har hun fået hjælp i et terapiforløb i TUBA.

Henrik Appel fortæller, at historier som Marie Louises understreger vigtigheden i, at denne målgruppe kan få hjælp:

– De unge, der henvender sig til TUBA kommer med en opfattelse af, at der er noget galt med dem, siden ingen er grebet ind. At tale om det og få hjælp er helt afgørende for at brudt tabuet og ikke mindst den sociale arv.

Fakta

47% fysisk vold (inkl. trusler om vold) i barndomshjem

61% psykisk vold forstået som gentagne verbale krænkelser, systematisk fornedring, vedvarende overdrevet kontrol af adfærd eller gentage ydmygelser

17% seksuelt overgreb/krænkelser

23% selvmordstrusler- og forsøg far

29% selvmordstrusler- og forsøg mor

18 % har fået hjælp eller støtte i skolen eller socialt regi.

61 % deprimerede ved opstart i TUBA

37 % oplever en alvorlig svækkelse i deres evner til at klare uddannelse, sociale relationer og eget hjem og fritid.

Powered by Labrador CMS