Denne SMS kan blive dyr for Mette F.

Sms mellem embedsmænd antyder, at regeringen besluttede at aflive alle mink, vel vidende lovgrundlaget mangler

Sms antyder regeringen blev advaret om manglende minkhjemmel.
Sms antyder regeringen blev advaret om manglende minkhjemmel.
Udgivet Opdateret

Minkkommission har fredag muligvis fået et blik ind i, hvad den kan vente sig, når et af de centrale spørgsmål i minkforløbet skal besvaret: Vidste regeringen, at der ikke var lovgrundlag til at aflive alle mink, da den besluttede det?

Fredag kom en sms-udveksling mellem to embedsmænd, fra dagene efter at beslutningen blev taget, frem.

Her fremgår det, at Tejs Binderup, der var afdelingschef i Miljø- og Fødevareministeriet, mente, at regeringen blev advaret om, at der manglede hjemmel til at aflive alle mink. 

Det skulle være sket i materialet til mødet.

Beslutningen om at aflive alle mink blev truffet om aftenen 3. november på et møde i regeringens koordinationsudvalg. Her sidder en gruppe topministre, herunder statsminister Mette Frederiksen (S).

Forud for det møde blev relevante myndigheder bedt om at forberede notater og andet materiale om forskellige mulige beslutninger.

Annonceret 4. november

4. november annoncerede regeringen beslutningen.

I dagene herefter begynder interessen at rette sig mod, hvorvidt der er hjemmel - altså grundlag i loven - til, at myndighederne kan kræve alle mink aflivet.

Et opslag på Twitter fra den konservative politiker Rasmus Jarlov fik Line Nørbæk, der arbejdede i Erhvervsministeriet, til i privat regi at sende en sms til Tejs Binderup, der arbejdede i Miljø- og Fødevareministeriet.

Her spørger hun, om det er korrekt, at der mangler hjemmel. Det bekræfter Tejs Binderup, der også nævner, at der mangler hjemmel til at udbetale kompensation.

- Og det vidste regeringen også godt. Vi havde skrevet i KU-sagen, at vi ikke mente, at der var hjemmel, svarer han.

Indikerer viden

KU-sagen er en henvisning til det materiale, der blev lavet forud for mødet i regeringens koordinationsudvalg.

Det indikerer, at Tejs Binderup 8. november er af den opfattelse, at der 3. november foreligger materiale for regeringen, som oplyser, at der ikke er hjemmel på det tidspunkt til at aflive alle mink.

Alligevel annoncerer regeringen aflivningen 4. november på et pressemøde, uden at der præsenteres planer for hastelovgivning til at skabe et lovgrundlag.

Tejs Binderup blev torsdag afhørt, men afhøringen nåede ikke længere end til forløbet op til slutningen af september.

Skal afhøres igen

Derfor skal Tejs Binderup genafhøres 6. november.

Dermed har kommissionen i sine afhøringer ikke gennemgået, hvad han eller andre i Miljø- og Fødevareministeriet har leveret forud for mødet i koordinationsudvalget 3. november.

Ej heller hvilket materiale Tejs Binderup henviser til i sin sms til Line Nørbæk.

Da deltagerne på mødet i koordinationsudvalget heller ikke er afhørt, vides det heller ikke, hvordan det materiale er blevet behandlet.

Sådan blev minkerhvervet i Danmark lukket

Få overblik over forløbet her:

26. april 2020:

Det hollandske landbrugsministerium oplyser, at der er fundet smitte med coronavirus på to minkfarme. En måned senere står det klart, at en person er blevet smittet af en mink i Holland.

17. juni:

Fødevarestyrelsen oplyser, at der er blevet konstateret coronavirus blandt dyrene i en nordjysk minkbesætning. To andre besætninger bliver også inficeret kort tid efter, og alle mink i de berørte besætninger bliver aflivet.

1. oktober:

En million mink fra op mod 100 besætninger skal aflives i Nordjylland. Det oplyser fødevareminister Mogens Jensen (S) på et pressemøde.

I alt 41 minkbesætninger er inficeret, mens 20 er under mistanke. Yderligere en række farme ligger så tæt på de smittede mink, at også besætningerne her skal aflives.

8. oktober:

Arbejdet med at aflive en million mink i Nordjylland bliver sat i gang af Fødevarestyrelsen.

4. november:

Statsminister Mette Frederiksen siger, at alle Danmarks mink – 15-17 millioner – skal aflives, fordi coronavirus er muteret blandt mink og har spredt sig til mennesker. Det frygtes, at mutationen kan gå ud over effekten af en coronavaccine.

15. januar 2021:

Loven om forbud mod hold af mink træder i kraft. De sidste mink skal nu være aflivet. Fødevarestyrelsen oplyser, at tre minkavlere muligvis stadig holder mink. De holder mink i live i håb om, at de kan indgå i et forskningsprojekt. Fristen bliver senere forlænget til tirsdag 2. februar.

17. januar:

Fødevarestyrelsen afviser at give støtte til forskningsprojekt, hvor forskere fra universiteterne i København og Aarhus blandt andet ville undersøge coronavirus i mink.

5. februar:

Fødevarestyrelsen oplyser, at de sidste mink på minkfarme i Danmark er blevet aflivet.

20. februar:

Kopenhagen Fur holder den første af i alt fire auktioner i 2021. Der er også planlagt flere i 2022.

Kilde: Ritzau.

Powered by Labrador CMS