Flyrejser bliver dyrere

Regering vil bruge indtægter fra afgift på grøn omstilling og en forhøjet ældrecheck. Det præsenteres torsdag.

Udgivet Opdateret

Regeringen vil torsdag præsentere en afgift på flyrejser på 100 kroner per billet i gennemsnit. Det indfases løbende frem mod 2030. Det erfarer TV 2.

Indtægterne fra afgiften vil regeringen blandt andet bruge på en grøn omstilling af luftfarten og på en forhøjet ældrecheck.

Prisstigningerne var ventet, da det står omtalt i regeringsgrundlaget fra december 2022.

Ren afgift

Afgiften vil blive højere på lange flyrejser end på de kortere ture. Indenrigsflyvninger vil blive pålagt en lavere og fast afgift.

Der skal være dyrere at flyve langt, mener regeringen.

Forslaget præsenteres på et pressemøde torsdag.

Branchen for luftfart er utilfreds med, at en del af indtægterne vil gå til en ældrecheck. De mener, at alle indtægterne bør gå til brugen af grønne flybrændstoffer.

Danmark havde frem til 2007 en passagerafgift på 75 kroner per passager, som blev afskaffet, fordi den gik ud over dansk luftfarts konkurrenceevne.

Gør det samme

I 2019 anbefalede Klimarådet, at Danmark burde gøre som rækken af vesteuropæiske lande, der allerede kræver ekstra betaling fra passagerer, når de rejser med fly.

Både Sverige, Norge og Tyskland har i forvejen indført lignende afgifter.

I 2022 foreslog den daværende socialdemokratiske regning en afgift på 13 kroner. Moderaterne gik til valg på en afgift på 80 kroner i gennemsnit.

I regeringsgrundlaget for flertalsregeringen står der, at den vil "indføre en passagerafgift på flyrejser på gennemsnitligt 100 kroner."

Powered by Labrador CMS