Margrethe kommer på tværs af Mette F.

Ifølge DR og TV 2 har statsministeren omskrevet sin nytårstale for at dedikere en del af den til dronningen

Statsminister Mette Frederiksen (S) har omskrevet sin nytårstale med kort varsel, efter dronning Margrethe under sin nytårstale søndag meddelte, at hun træder tilbage den 14. januar.

Det skriver både DR og TV 2.

Mette Frederiksen skrev i et opslag på det sociale medie Instagram den 21. december, at hendes nytårstale ville have fokus på ældre og sundhed.

Fylder meget

Ifølge DRs og TV 2s oplysninger, kommer dronningens abdicering i stedet til at fylde en stor del af statsministerens nytårstale.

Statsministeriet vil overfor Ritzau ikke kommentere oplysningerne.

Meddelelsen om sin abdicering leverede dronningen mod slutningen af sin nytårstale, som blev hendes 52. og sidste nytårstale.

Mette Frederiksen har ifølge flere medier ændret voldsomt i sin nytårstale efter dronning Margrethes bombe i sin nytårstale.

- Tiden slider

- Om 14 dage har jeg været Danmarks dronning i 52 år. Så lang tid går ikke sporløst hen over noget menneske - heller ikke mig! Tiden slider, og "dårligdommene" bliver flere. Man overkommer ikke længere det samme, som man kunne engang, sagde dronningen.

Herefter kom hun ind på en rygoperation, som hun gennemgik i februar.

BLÅ BOG: Dronning Margrethe

* Fulde navn: Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid.

* Født: 16. april 1940 på Amalienborg.

* Forældre og søskende: Ældste datter af kong Frederik IX og dronning Ingrid. Har to yngre søstre – prinsesse Benedikte og eksdronning Anne-Marie.

* Ægteskab: Gift 10. juni 1967 med prins Henrik (som indtil brylluppet hed Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat).
Prins Henrik døde i 2018.

* Børn: Kronprins Frederik (født 1968) og prins Joachim (født 1969). De er gift med hhv. kronprinsesse Mary og prinsesse Marie.

* Børnebørn: Otte børnebørn – fem drenge og tre piger.

* Tronfølger: I 1953 blev tronfølgeloven ændret, så også kvinder – og ikke kun mænd – kunne overtage tronen. Dermed kunne prinsesse Margrethe i 1973 udnævnes som dronning efter sin fars død.

Var tronfølgeloven ikke blevet ændret, ville kong Frederik IX’s bror, prins Knud – og efterfølgende hans søn, Ingolf – være blevet regent.

* Residens: I løbet af året bor dronningen både på Amalienborg, Fredensborg Slot, Marselisborg Slot og Gråsten Slot.

* Uddannelse: Filosofikum samt studier i arkæologi og statskundskab på universiteter i København, Cambridge, Aarhus, Sorbonne og London.

* Tilknytning til Forsvaret: Frivillig tjeneste under Hjemmeværnet 1958-1970. Senere æresoberst i forskellige enheder i den britiske hær.

* Interesser: Tegner, maler, syer og broderer. Har løbende udstillet sine malerier, har lavet kulisser og kostumer til balletforestillinger og har designet og syet tekstiler – herunder bispekåber til danske kirker.

Kilder: Ritzau, Kongehuset.

Operationen gik godt, men den gav dog anledning til at overveje, om det var på tide at lade sig pensionere, lod hun tv-seerne vide.

- Det er nu

- Jeg har besluttet, at det er nu, der er det rigtige tidspunkt. Den 14. januar 2024 - 52 år efter jeg efterfulgte min elskede far - vil jeg træde tilbage som Danmarks dronning.

Efterfølgende takkede Mette Frederiksen i en skriftlig udtalelse fra Statsministeriet på vegne af den danske befolkning dronning Margrethe for "hendes livslange dedikation og utrættelige indsats for Kongeriget".

- Selv om pligten og hvervet som regent er gået i arv i mere end 1000 år, så er det alligevel svært at begribe, at tiden nu er inde til et tronskifte.

- Har kun kendt Margrethe

- Mange af os har aldrig kendt en anden regent. Dronning Margrethe er indbegrebet af Danmark og har gennem alle årene sat ord og følelser på, hvem vi er som folk og som nation, lød det fra Mette Frederiksen.

Af udtalelsen fremgik det også, at statsministeren i sin nytårstale mandag aften, vil kommentere det kommende tronskifte.

Powered by Labrador CMS