Danmark er finaleklar: Består tysk eksamen

Et effektivt overtalsspil trak de danske håndboldmænd ud af problemerne mod Tyskland, der blev besejret 29-26

KORT RESUME AF ARTIKLEN

Danmark vandt over Tyskland med 29-26 i en intens EM-semifinale i håndbold.

Landstræner Nikolaj Jacobsen anvendte effektivt syv-mod-seks-spillet, som gav Danmark fordel.

Tyskernes forsvar og målmand Andreas Wolff gav Danmark udfordringer i første halvleg.

Danmark møder Frankrig i EM-finalen, en gentagelse af EM-finalen i 2014.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

For første gang i ti år skal det danske herrelandshold i håndbold spille om EM-guld.

Danmark vandt en nervøs og hyperintens semifinale mod de tyske værter med 29-26 i Lanxess Arena i Köln og møder Frankrig i finalen på søndag.

På en aften, hvor det længe kneb med at nedbryde den tyske forsvarsmur, trak landstræner Nikolaj Jacobsen sit næsten glemte syv-mod-seks-spil frem igen, og hans spillerne eksekverede det med dræbende effektivitet.

Det var også nødvendigt. For danskerne havde det svært før pausen i den trommehindetruende larm i tyskernes håndboldtempel.

Kastet rundt

Værterne var klar til at tage fat.

Og fat blev der taget i den germanske defensiv, hvor Mathias Gidsel og Simon Pytlick blev kastet rundt som kludedukker.

Danskerne havde svært ved at få rytme i angrebsspillet, men fik hjælp af to rappe udvisninger.

De lagde en lille dæmper på brydetagene i det tyske forsvar, men hjalp ikke på den danske træfsikkerhed.

Simon Hald var sikkerheden selv, da han kom ind i anden halvleg og fik en rolle offensivt.

Brændte chancer

Der blev brændt en god håndfuld åbne scoringschancer i den første halve time, hvor den tyske folkehelt Andreas Wolff blev skudt varm i målet.

I den anden havde havde forsvaret såmænd fornuftigt fat, og målmand Niklas Landin gjorde det hæderligt.

Men de brændte chancer og flere tekniske fejl gjorde, at tyskerne kom for let til sine scoringer.

Den unge højreback Renars Uscins, som afløste den hjemrejste veteran Kai Häfner, spillede en pragtkamp og gav det danske forsvar alle tænkelige problemer med sin hammer af en venstrehånd.

Mikkel Hansen som dirigent

I halvlegens slutning spillede Nikolaj Jacobsen så sit overtalskort med Mikkel Hansen som dirigent. Emil Jakobsen blev sat op til to fine scoringer, og derfor var Danmark "kun" bagud med to mål, 12-14, ved pausen.

Man fornemmede, at danskerne med en smule større koldblodighed i angrebet kunne vende slaget i anden halvleg.

Ikke mindst fordi holdet i løbet af turneringen generelt har været bedre efter pausen, hvor der har været tid til at grave dybt i værktøjskassen med justeringer.

Emil Nielsen på mål

Emil Nielsen kom på mål fra starten af anden omgang, hvor danskerne fortsatte overtalsspillet med stor succes.

Efter fem minutter scorede Simon Hald til 16-15 og sørgede for første danske føring i kampen.

Taget i betragtning, at holdet efterhånden sjældent spiller syv mod seks, var skabelonerne skræmmende præcist indarbejdet. Det gav også Pytlick og Gidsel tiltrængt pause fra det evige duelspil, der pumpede dem for kræfter.

Tyskernes angreb løb tøt for ideer

Mens danskerne iskoldt spillede chancerne store, begyndte det tyske angreb at løbe tør for idéer. Det fantastiske hjemmepublikum udstødte et kollektivt suk, da Emil Nielsen klarede et straffekast fem minutter før tid.

Det lignede en knockout, og da Mikkel Hansen gjorde det til 29-26 kort før tid, var det overstået. Få sekunder senere kunne de danske spillere juble i rundkreds på gulvet.

Danmark var senest i slutkampen ved et EM i 2014. Også dengang var Frankrig finalemodstanderen.