Advarer mod farlig trend

Der meldes om forgiftede mindreårige, efter at trend med receptpligtig medicin har spredt sig på TikTok

Udgivet Opdateret

Myndighederne i Mexico advarer mod at hoppe på en farlig TikTok-trend, der er gået viralt blandt skoleelever. Den kan nemlig føre til forgiftning.

Med sloganet "Den sidste, der falder i søvn", går trenden ud på at forsøge at holde sig vågen, efter at have taget det receptpligtige lægemidlet clonazepam. Det bruges eksempelvis til behandling af angst og panikanfald.

Fem blev forgiftede

En følgevirkning af lægemidlet er søvnighed.

Paramedicinere har behandlet fem forgiftede mindreårige på en skole i hovedstaden Mexico City.

Myndighederne i den nordlige region Nuevo Leon har meldt om tre tilfælde af forgiftning.

Kan sprede sig

Ingen af eleverne er blevet alvorligt syge.

- Uheldigvis kan udfordringer, der spreder sig på de sociale medier, ofte sætte folks helbred på spil, siger Alma Rose, der er sundhedsminister i Nuevo Leon.

Flere videoer er blevet lagt ud på det sociale medie, hvor personer har optaget sig selv, mens de observerer, hvad der sker, når de har slugt pillen.

Advarer brugere

Andre brugere har postet videoer, hvor de advarer mod at hoppe med på trenden, der tidligere også har været set i Chile.

Lægemidlet clonazepam hører til gruppen af benzodiazepiner. Det kan fås både som piller og i flydende form.

På grund af stor risiko for afhængighed bør man generelt udvise stor tilbageholdenhed overfor benzodiazepiner, især ved psykiske lidelser eller tidligere medicinmisbrug. Det skriver netdoktor.dk.

En farlig TikTok-trend, der kan føre til forgiftning, har tidligere været set i Chile. (Arkivfoto).
En farlig TikTok-trend, der kan føre til forgiftning, har tidligere været set i Chile. (Arkivfoto).

Hvad er TikTok?

Kort fortalt er TikTok et socialt medie.

Konceptet er, at brugeren vælger et stykke musik, som vedkommende så mimer til og filmer sig selv. Videoen kan efterfølgende deles med en gruppe venner – eller på etablerede medier som Instagram eller Facebook.

– Alle kan være med. App’en har gjort det brugervenligt og nemt at lave musikvideoer til yndlingssangen eller dit eget et-minuts-stand-up-show. Den tekniske indgangsbarriere er lav, og når du har lavet din første video, så er det en leg at lave den næste, forklarede Nathalie Larsen, digital chef og social medie-strateg hos marketingsbureauet Lead Agency, tidligere på året til Finans.dk.

Flere eksperter har advaret mod brugen af mediet – også her hjemme. Til Politikenhar to eksperter såldes udtalt, at forældre bør slette app’en fra børnenes telefoner.

Powered by Labrador CMS