Affyrer missil over havet

Affyringen sker blot timer efter nordkoreansk trussel om modsvar på amerikansk aftale med Japan og Sydkorea

Udgivet Opdateret

Nordkorea har affyret et ballistisk missil ud over havet øst for landet.

Det oplyser Sydkoreas militær ifølge nyhedsbureauet AP natten til torsdag dansk tid.

Det sker, blot få timer efter at Nordkorea truede med et "kraftigt" militært modsvar på USA's melding om, at landet vil satse mere på sikkerhedssamarbejdet med de allierede lande Sydkorea og Japan.

Første reaktion

Myndighederne i Sydkorea har ikke oplyst yderligere om missilets rækkevidde, eller hvor det landede.

Den nordkoreanske udenrigsminister, Choe Son-hui, advarede tidligt torsdag mod, at en nyligt indgået aftale mellem USA, Sydkorea og Japan kan gøre spændingerne på den koreanske halvø "mere uforudsigelige", skriver AP.

Den udtalelse er Nordkoreas første reaktion på aftalen, som den amerikanske præsident, Joe Biden, indgik med de to lande i Cambodja søndag.

Fordømmes

I en fælles udtalelse fordømte de tre lande Nordkoreas seneste testaffyringer.

Biden forsikrede også om, at USA står bag Japan og Sydkorea og tilbyder fuld støtte, herunder også fra landets atomare våbenarsenaler.

Nordkorea har testet en række ballistiske missiler i år. Herunder også interkontinentale ballistiske missiler. De har en rækkevidde på flere tusinde kilometer.

Nukleare sprænghoveder

FN-resolutioner forbyder ellers Nordkorea at teste ballistiske missiler uanset rækkevidde. Nogle af dem kan udstyres med nukleare sprænghoveder.

Ifølge nyhedsbureauet AFP har USA siden maj sagt, at Nordkorea forbereder sig på at udføre test af de første atomvåben siden 2017. 

Det vides ikke, hvornår en prøvesprængning måske kunne finde sted.

En sådan prøvesprængning kan udløse "et stærkt og resolut svar", lyder det fra regeringerne i Japan, Sydkorea og USA i forbindelse med aftalen fra Cambodja.

Nordkorea har testet en række ballistiske missiler i år. En af de testaffyringer følges her fra en togstation i den sydkoreanske hovedstad, Seoul. (Arkivfoto).
Nordkorea har testet en række ballistiske missiler i år. En af de testaffyringer følges her fra en togstation i den sydkoreanske hovedstad, Seoul. (Arkivfoto).

BLÅ BOG: Kim Jong-un - Nordkoreas leder

Blive klogere på Nordkoreas leder Kim Jong-un her:

  • Menes at være født 8. januar 1983.
  • Fødested: Pyongyang, Nordkorea.
  • Søn af: Den afdøde nordkoreanske leder Kim Jong-il og dennes tredje hustru, Ko Young-hee, som menes at være død af brystkræft i 2004. Kim Jong-un er den yngste af Kin Jong-ils tre sønner.
  • Nationalitet: Nordkoreansk.
  • Politisk parti: Koreas Arbejderparti.
  • Civilstand: Gift med Ri Sol-ju. De to menes at have tre børn, der er født i henholdsvis 2010, 2013 og 2017.
  • Uddannelse: Kim Jong-un var elev på en kostskole i Schweiz i 1990’erne under et pseudonym.
  • Han er angiveligt uddannet fra et nordkoreansk militæruniversitet i 2007.
  • Den 27. september 2010 blev han forfremmet til general i Koreas Folkehær. Dagen efter blev Kim valgt ind som næstformand for partiets militærkommission.
  • Han overtog lederskabet af Nordkorea, da hans far døde i december 2011.
  • Ifølge flere medier er Kim Jong-un interesseret i basketball og i at tegne. Ansatte fra den schweiziske kostskole fortæller, at han var en genert dreng, der gik op i skiløb og så op til actionskuespilleren Jean-Claude Van Damme.
Kilde: AFP og BBC.
Powered by Labrador CMS