Anholdt for at gå i flæsket på Putin

Igor Girkin har kritiseret Putin og Ruslands militære indsats i Ukraine. Girkin er anklaget for "ekstremisme"

Udgivet Opdateret

Den russiske militærblogger Igor Girkin er fredag blevet anholdt i den russiske hovedstad, Moskva.

Det skriver CNN med henvisning til russiske statsmedier samt et opslag på beskedtjenesten Telegram, som Girkins hustru har lagt op.

Girkin anklages ifølge CNN for "ekstremistisk aktivitet". Findes han skyldig, kan han få op til fem års fængsel.

Igor Girkin er tidligere hærfører for pro-russiske styrker i det østlige Ukraine og en af de mest profilerede russiske militærbloggere.

Tidligere KGB-officer

Han er også tidligere officer for den gamle sovjetiske efterretningstjeneste KGB.

Han er desuden en af tre mænd, som er dømt for drab og for at forårsage styrtet af det malaysiske passagerfly MH17 i 2014 med et russisk missil. 298 mennesker blev dræbt.

Igor Girkin, som også er kendt under pseudonymet Strelkov, er en tidligere russisk efterretningsmand, der skal have været med til at antænde konflikten i det østlige Ukraine i midten af 2010'erne. Her ses han ved en høring i en domstol i Moskva fredag, efter at han er blevet hentet på sin hjemadresse af efterretningsagenter.
Igor Girkin, som også er kendt under pseudonymet Strelkov, er en tidligere russisk efterretningsmand, der skal have været med til at antænde konflikten i det østlige Ukraine i midten af 2010'erne. Her ses han ved en høring i en domstol i Moskva fredag, efter at han er blevet hentet på sin hjemadresse af efterretningsagenter.

Det skete på et tidspunkt, hvor Rusland nogle måneder forinden havde annekteret halvøen Krim.

Fornærmede Putin

Girkin er en af flere militærbloggere, som ifølge CNN har støttet invasionen af Ukraine, men som i stigende grad er blevet mere og mere kritiske overfor, hvad de mener er en militær fejlslagen indsats i Ukraine.

En af de gange, hvor Girkin for alvor har taget bladet fra munden, var i et nyligt opslag på Telegram. Her følges han af over 760.000 personer.

Her dyngede Girkin Putin til med personlige fornærmelser og opfordrede præsidenten til at give magten "til nogen, der er virkelig dygtige og ansvarlige", skriver nyhedsbureauet Reuters.

Anholdt ved lejligheden

Ifølge CNN kan dråben, der har fået Putins bæger til at flyde over, være, da Igor Girkin tirsdag kaldte præsidenten "en taber" og en "kujonagtig bums".

Igor Girkins hustru skriver i en udtalelse på Telegram, at agenter fra den russiske efterretningstjeneste FSB dukkede op ved parrets lejlighed fredag middag lokal tid.

Billeder fra et retsmøde i Moskva viser Igor Girkin i et glasbur med armene over kors.

Mindre tålmodighed

Ifølge Reuters er Igor Girkin ellers længe blevet betragtet som nærmest urørlig. Det skyldes hans historie og bånd til den russiske top.

Men CNN skriver, at anholdelsen fredag indikerer, at tålmodigheden hos regeringen i Rusland er blevet mindre efter Wagner-oprøret i juni.

Den private hær Wagner-gruppen forsøgte at vælte Ruslands militærledelse, efter at dens styrker angiveligt kom under beskydning fra landets eget militær.

Stadig uklart

Angrebet blev afblæst omkring 200 kilometer fra hovedstaden Moskva. Årsagen var en aftale, som Belarus var med til at forhandle på plads.

Præcis hvad der blev aftalt, er stadig i store træk uklart. Men det betød, at Wagner-leder Jevgenij Prigozjin rykkede til Belarus.

KORT OM KONFLIKTEN

Krigen i Donbass, også kendt som Krigen i Østukraine er en igangværende konflikt siden 2014 i regionen Donbass i det østlige Ukraine.

Konflikten startede efter Den ukrainske revolutionen i 2014 og Krimkrisen i 2014. Separatister overtog kontrollen med offentlige bygninger, og erklærede Donbass uafhængigt fra Ukraine. Den 6. april 2014 blev Folkerepublikken Donetsk oprettet i Donetsk oblast, dette markerer starten på konflikten. Den 27. april samme år blev Folkerepublikken Lugansk i Luhansk oblast oprettet. I alt er over 5.000 mennesker er meldt dræbt og over 1,5 millioner er drevet på flugt.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS