Betaler millioner til politiker

I to videoer på YouTube blev en politiker udsat for en racistisk og ærekrænkende smædekampagne, siger dommer

Udgivet Opdateret

Google skal betale en tidligere australsk toppolitiker 715.000 australske dollar - knap 3,6 millioner kroner - som følge af en ærekrænkende kampagne mod ham på YouTube.

Det har en australsk domstol besluttet mandag.

Ifølge den føderale domstol tjente Google, som ejer YouTube, tusindvis af dollar på to videoer, hvori en politisk kommentator kritiserer politikeren, John Barilaro.

Kommentatoren Jordan Shanks' "ubarmhjertige, racistiske, bagvaskende, grove og ærekrænkende smædekampagne" tvang Barilalo til at forlade politik før tid, fastslår domstolen.

Set 800.000 gange

Videoerne med de verbale angreb på daværende vicedelstatsleder i New South Wales John Barilaro blev set næsten 800.000 gange, efter de blev offentliggjort i slutningen af 2020.

I videoerne sætter 32-årige Jordan Shanks, der også er komiker, spørgsmålstegn ved Barilaros integritet. Blandt andet stempler han ham som "korrupt" uden at give beviser for dette og kalder ham racistiske øgenavne.

- De var intet mindre end hadefulde ytringer, siger dommer Steve Rares.

Google skal er blevet dømt til at skulle betale en tidligere australsk politiker millioner af kroner i erstatning for to ærekrænkende videoer på YouTube. (Arkivfoto).
Google skal er blevet dømt til at skulle betale en tidligere australsk politiker millioner af kroner i erstatning for to ærekrænkende videoer på YouTube. (Arkivfoto).

Søn af immigranter

50-årige John Barilaro er født i Australien og er søn af italienske immigranter.

Da han forlod politik i oktober 2021, var det fordi, han var blevet "traumatiseret af Googles og Jordan Shanks smædekampagne, hvilket fik ham til at forlade sit offentlige embede før tid", siger Steve Rares.

- Googles adfærd i denne sag har været uanstændig og uforsvarlig, siger dommeren.

Jordan Shanks var oprindeligt tiltalt i sagen sammen med Google, indtil han sidste år indgik et forlig med John Barilaro.

Det er ikke lykkedes for nyhedsbureauet Reuters at få en kommentar fra hverken Google eller Jordan Shanks til mandagens afgørelse.

Powered by Labrador CMS