Det aftalte han og Putin

Under et besøg i Rusland har Xi Jinping drøftet kinesisk forslag om våbenhvile i Ukraine med Vladimir Putin

Udgivet Opdateret

Kinas præsident, Xi Jinping, har onsdag morgen forladt Rusland efter et statsbesøg.

Det skriver det kinesiske statsmedie CCTV ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Under besøget har Xi blandt andet haft et møde med Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Ifølge nyhedsbureauet AFP fløj skriver det russiske nyhedsbureau RIA, at Xis fly fra lufthavnen Vnukovo i Moskva, mens en æresvagt spillede både den russiske og kinesiske nationalsang.

Vil forhandle fred

De to ledere mødtes tirsdag. Her drøftede de et kinesisk forslag om våbenhvile i Ukraine. De to gav også udtryk for sammenhold og optrappet rivalisering med Vesten.

Kina har forsøgt at fremstille sig selv som en mulig fredsmægler i krigen i Ukraine.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har efterfølgende inviteret Kina til dialog om Ukraine forslag til en fredsløsning med Rusland.

Skal have talt sammen

Der var forlydender om, at Xi og Zelenskyj skulle have en telefonsamtale. Det blev dementeret tirsdag, da Xi havde et møde med Putin.

Det kinesiske forslag til fred indeholder 12 punkter. Det tager dog ikke hensyn til det ukrainske krav om, at alle russiske soldater skal trække sig ud af landet.

Vital betydning

Xi Jinping sagde under sit besøg i Rusland, at relationen mellem Kina og Rusland har vital betydning for verden og menneskeheden.

Han tilføjede, at han fortsat regner med at være i kontakt med Putin.

De to ledere er også enige om et øget økonomisk samarbejde.

Kan sælge energi

- Rusland kan imødekomme Kinas voksende behov for mere energi, siger Putin, som drøftede mulighederne for en ny gasrørledning fra Rusland til Kina.

Mandag talte Xi og Putin sammen i mere end fire timer.

Xi Jinping ankom på officielt besøg i Moskva mandag. Besøget blev indledt tre dage efter, at Den Internationale Straffedomstol (ICC) udsendte en arrestordre på Putin for krigsforbrydelser begået i Ukraine.

Xi Jinping og Vladimir Putin kunne skåle tirsdag, da der blev holdt middag i Facetternes Palads i Kreml i Moskva.
Xi Jinping og Vladimir Putin kunne skåle tirsdag, da der blev holdt middag i Facetternes Palads i Kreml i Moskva.

KORT OM KONFLIKTEN

Krigen i Donbass, også kendt som Krigen i Østukraine er en igangværende konflikt siden 2014 i regionen Donbass i det østlige Ukraine.

Konflikten startede efter Den ukrainske revolutionen i 2014 og Krimkrisen i 2014. Separatister overtog kontrollen med offentlige bygninger, og erklærede Donbass uafhængigt fra Ukraine. Den 6. april 2014 blev Folkerepublikken Donetsk oprettet i Donetsk oblast, dette markerer starten på konflikten. Den 27. april samme år blev Folkerepublikken Lugansk i Luhansk oblast oprettet. I alt er over 5.000 mennesker er meldt dræbt og over 1,5 millioner er drevet på flugt.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS