Drabeligt stof slår dødsrekord

Forklædt som medicin bliver det spredt rundt i USA. Nu slår landet alarm efter dødsrekord

Ofte bliver stoffet forklædt som morfin-piller, da de bliver trykt af illegale producenter og sendt ud på det sorte marked
Ofte bliver stoffet forklædt som morfin-piller, da de bliver trykt af illegale producenter og sendt ud på det sorte marked
Udgivet Opdateret

Det meget potente og farlige opioid Fentanyl er hovedårsagen til at det er gået voldsomt galt på den anden side af Atlanten. 

For første gang nogensinde kan den amerikanske sundhedsstyrelse meddele af over 100.000 personer er døde i narkorelaterede dødsfald.

Det skriver CNN.

Og bag størstedelen af dødsfaldene er årsagen den voldsomme "Fentanyl-bølge", der har ramt landet. 

Falske piller

Stoffet, der er 50 gange stærkere end heroin, og som derfor er lettere at overdosere, bliver nemlig ikke bare solgt som heroin. 

I mange tilfælde bliver stoffet også solgt som receptpligtige - men altså falske smertestillende tabletter på det sorte marked. 

Forværret af krisen

Og bølgen, der blev sat i gang langt før coronakrisen, er kun blevet værre efter nedlukningen, og styrelsen vurderer, at det kan være en direkte konsekvens af krisen. 

I løbet af 2021 har de amerikanske myndigheder konfiskeret nok Fentanyl til at kunne give hver enkelt amerikansk statsborger en overdosis af stoffet. 

Fentanyl

Fentanyl er et syntetisk smertestillende stof i opioid-gruppen med en hurtigt indsættende og kortvarig virkning. Fentanyl er omkring 100 gange mere potent end morfin. Det anvendes til behandling af stærke smerter, ofte til gennembrudssmerter, og til induktion af anæstesi. Fentanyl anvendes ofte i ambulancer, hvor det er velegnet på grund af den hurtige virkning og korte plasmahalveringstid.

I 2018 blev fentanyl brugt, da der i Nebraska blev henrettet en fange.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS