Dyster melding fra WHO

Der er den seneste uge bekræftet i gennemsnit over 935.000 daglige coronasmittetilfælde global

I perioden fra 22. til 28. december blev der registreret i gennemsnit 935.000 daglige coronasmittetilfælde på verdensplan. Det overgår klart den hidtidige rekord på 817.000 daglige smittetilfælde (Arkivfoto).
I perioden fra 22. til 28. december blev der registreret i gennemsnit 935.000 daglige coronasmittetilfælde på verdensplan. Det overgår klart den hidtidige rekord på 817.000 daglige smittetilfælde (Arkivfoto).
Udgivet Opdateret

Der er ikke på noget tidspunkt under coronapandemien blevet registreret et højere antal smittede globalt i løbet af en uge end i den seneste.

Det viser en opgørelse foretaget af nyhedsbureauet AFP.

Det får FN's sundhedsorganisation, WHO, til at slå alarm.

Hospitaler vil blive bragt til bristepunktet efter i lang tid at have været overbelastet af deltavarianten og den nyere og stærkt smitsomme variant, der kendes som omikron, lyder det.

- Jeg er stærkt bekymret for, at den mere smittefarlige omikron, der er i omløb på samme tid som delta, vil føre til en tsunami af sager, siger WHO's chef, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

- Dette lægger - og vil fortsat lægge - et enormt pres på udmattede sundhedsarbejdere og på sundhedssystemer, der balancerer på kanten af kollaps, advarer han.

Professionelle er også syge

Han minder om, at det ikke kun er patienter, men også smittede sygeplejersker og læger, der presser hospitalerne til det yderste.

Ifølge opgørelsen fra AFP er over 935.000 personer i gennemsnit blevet testet positive for coronavirus hver dag i perioden fra 22. til 28. december. Tallet er baseret på opdateringer fra nationale sundhedsmyndigheder verden over.

Det overgår klart den seneste rekord. Den blev registreret fra 23. til 29. april i år og lød på cirka 817.000 coronasmittede i gennemsnit om dagen.

Indeholder en usikkerhed

Tallene indeholder dog også en vis usikkerhed.

Der er således stor forskel på, hvor meget de forskellige lande tester, og på hvor effektive deres testsystemer har været i løbet af pandemien.

Danmark er eksempelvis et af de lande, der - trods sin relativt beskedne størrelse - har gennemført flest coronatest per indbygger.

Selv om der den seneste uge er registreret det højeste antal smittede under pandemien, ser billedet anderledes ud på verdensplan i forhold til antallet af dødsfald.

Vaccinerede klarer sig bedst

De seneste tre uger har antallet af coronarelaterede dødsfald været faldende. Det har vacciner en væsentlig andel i.

- De uvaccinerede er mange gange mere i risiko for at dø af den ene eller andet variant, lyder det fra WHO's chef.

Powered by Labrador CMS