Første gang nogensinde

Efter flere udskydelser på grund af vejrforhold og sygdom er fire astronauter tilbage fra rumstation

Disse fire astronauter blev sendt afsted mod Den Internationale Rumstation 23. april. Tidligt tirsdag morgen dansk tid er de igen landet på Jorden efter knap 200 dage i rummet. (Arkivfoto)
Disse fire astronauter blev sendt afsted mod Den Internationale Rumstation 23. april. Tidligt tirsdag morgen dansk tid er de igen landet på Jorden efter knap 200 dage i rummet. (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Fire astronauter i en SpaceX-rumkapsel er tirsdag morgen landet sikkert på Jorden efter knap 200 dage i rummet.

Kapslen landede i havet ud for den amerikanske delstat Floridas kyst klokken 04.30 dansk tid, og både var hurtigt på stedet for at transportere astronauterne i land.

Det var meningen, at astronauterne Shane Kimbrough og Megan McArthur, japaneren Akihiko Hoshide og franskmanden Thomas Pesquet skulle være landet mandag morgen.

Men på grund af kraftig vind blev rejsen hjem fra rummet udskudt.

Inden da var hjemrejsen også udskudt på grund af helbredsproblemer hos en fra besætningen, uden at det blev yderligere uddybet, hvad det drejede sig om.

Over seks måneder i rummet

Astronauterne har tilbragt mere end seks måneder på den Internationale Rumstation (ISS), hvor de har gennemført flere rumvandringer for at forbedre stationens elnet.

- Crew 2-astronauterne tilbragte 199 dage i kredsløb. Det er første gang, at et amerikansk rumfartøj når den milepæl, skriver SpaceX på Twitter tirsdag.

Rejsen hjem fra ISS varede otte timer.

Astronauternes rumkapsel var godkendt til at være i rummet i maksimalt 210 dage.

Inden hjemrejsen løb astronauterne ind i problemer, da toilettet i rumkapslen gik i stykker.

Måtte bruge ble

Det betød, at astronauterne måtte bruge ble under hjemturen.

Det tog de dog med oprejst pande, og Megan McArthur forklarede, at man unægteligt vil støde på små udfordringer i rummet.

Allerede onsdag aften vil et nyt hold af fire astronauter blive sendt med en rumkapsel fra Tesla-stifteren Elon Musks rumselskab, SpaceX, til ISS.

Det mest optimale ville ifølge den amerikanske rumfartsorganisation, Nasa, have været, hvis afløserne ankom først, og de andre tog hjem efter for at dele tips om at leve i rummet.

Kort om Elon Musk

* Musk er en sydafrikanskfødt canadisk-amerikansk forretningsmagnat, ingeniør, opfinder og investor. Han flyttede til Canada som 17-årig.

* Han grundlagde Tesla i 2003.

* Han er blandt andet kendt for at være meget aktiv på det sociale medie Twitter.

* Musk er også stifter af rumfartsselskabet SpaceX, som i 2020 sendte en bemandet rumkapsel op til Den Internationale Rumstation (ISS).

* Musk stiftede SpaceX i 2002.

* Han er desuden medstifter af e-handelstjenesten Paypal. PayPal blev i 2002 solgt til eBay for 1,4 milliarder dollar.

Kilde: Ritzau, Wall Street Journal og tesla.com.
Powered by Labrador CMS