Frygter 50.000 døde

Dødstallet vil fortsætte med at stige markant i Tyrkiet og Syrien, vurderer FN's nødhjælpschef

Udgivet Opdateret

Dødstallet efter mandagens jordskælv i Tyrkiet og Syrien vil formentlig blive "fordoblet eller mere" fra det nuværende niveau på omkring 28.000.

Det siger FN's nødhjælpschef, Martin Griffiths.

- Det er svært at estimere præcist, da vi skal ned under murbrokkerne. Men jeg er sikker på, at det vil blive fordoblet eller mere, siger Griffiths, som er undergeneralsekretær for humanitære anliggender, i et interview med Sky News.

- Vi er ikke rigtig begyndt at tælle antallet af døde.

Leder efter savnede

Myndigheder og redningstjenester har meldt om foreløbigt 24.617 bekræftede dødsfald i Tyrkiet. 3574 er døde i Syrien. Dermed er mindst 28.191 dødsfald blevet bekræftet.

Imens leder titusindvis af redningsarbejdere endnu efter savnede i områder, som er helt eller delvist ødelagte af det voldsomme skælv.

Det gør de på trods af kolde temperaturer, som bidrager til de meget dårlige forhold for millioner af overlevende, som har desperat brug for hjælp.

Bekymret for sikkerheden

Nogle nødhjælpstiltag blev midlertidigt indstillet som følge af bekymringer for sikkerheden. Derudover er flere blevet anholdt for plyndringer i kølvandet på jordskælvet.

FN har advaret om, at mindst 870.000 mennesker har brug for varm mad i Tyrkiet og Syrien. Op til 5,3 millioner mennesker er muligvis blevet gjort hjemløse alene i Syrien.

- Snart vil redningsholdene gøre plads til de humanitære organisationer, hvis arbejde det er at hjælpe de ekstraordinært mange ramte i de næste måneder, siger Griffiths i en video delt på Twitter.

En mand går gennem murbrokkerne i Kahramanmaras fredag.
En mand går gennem murbrokkerne i Kahramanmaras fredag.

Ramte da folk sov

Mandagens jordskælv havde en beregnet størrelse på 7,8. Det ramte natten til mandag nær den tyrkiske millionby Gaziantep cirka 50 kilometer fra grænsen til det nordvestlige Syrien.

Mange lå og sov, da jordskælvet ramte.

Skælvet blev efterfulgt af en række voldsomme efterskælv - herunder ét, der var næsten lige så kraftigt som det første.

Tyrkiet blev også i 1939 ramt af et voldsomt jordskælv med en styrke på 7,8. Det ramte ved byen Erzincan, og cirka 32.700 mennesker omkom.

Jordskælv er Jordens plader der tørner sammen

Læs her, hvordan danske geologer fra Geus beskriver jordskælv:

* Jordens overflade er delt op i en række 50-300 kilometer tykke stive stenplader, der konstant bevæger sig i forhold til hinanden.

* Jordens kontinenter sidder fast på disse plader. Der ligger ufattelige kræfter bag pladernes bevægelser, og det klippemateriale, som pladerne består af, bliver bøjet og vredet.

* Til tider opstår der så store spændinger i klippematerialet, at det pludselig revner, og de to sider af brudfladen forskyder sig i forhold til hinanden med et voldsomt ryk.

* Herved frigives en masse energi, der i form af seismiske bølger spreder sig igennem kloden som ringe i vand. Når de seismiske bølger passerer et sted på jordoverfladen, mærker vi det som et jordskælv.

* Den mest berømte metode til angivelse af et jordskælvs størrelse er udviklet af den amerikanske seismolog Charles F. Richter, som har lagt navn til richterskalaen. Det er den nok mest kendte jordskælvsskala.

* Richterskalaen er udviklet til at sammenligne størrelsen på jordskælv i Californien. Den er tilpasset de særlige geologiske forhold, der er i Californien.

* Ved især meget kraftige skælv andre steder i verden anses richterskalaen i dag ikke som den bedste.

* Momentmagnitudeskalaen bruger flere fysiske parametre til at udregne et såkaldt Mw-tal, som er et udtryk for skælvets størrelse.

* Mw-tallet udtrykker, hvor meget energi der er blevet udløst ved skælvet. Mw-tallet kan sammenlignes for alle typer af jordskælv.

* Momentmagnitudeskalen anvendes i dag ved alle mellemstore og store jordskælv.

Kilde: De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

Powered by Labrador CMS