Fundet efter fem minutter: Så gik han amok

Politiet observerede gerningsmanden i Kongsberg, inden han dræbte flere og formentlig alle ofre

Den 37-årige dansker 'erkender forholdene' efter onsdag aftens angreb i Kongsberg i Norge, der kostede fem danskere livet.
Den 37-årige dansker "erkender forholdene" efter onsdag aftens angreb i Kongsberg i Norge, der kostede fem danskere livet.
Udgivet Opdateret

Allerede fem minutter efter første anmeldelse gjorde politiet den første observation af gerningsmanden onsdag aften under angrebet i Kongsberg, hvor fem personer blev dræbt.

Det fortæller politichef Ole Bredrup Sæverud ifølge VG under et pressemøde torsdag formiddag.

- De (betjentene, red.) bliver beskudt af pile og mister kontakten med manden.

Efter gerningsmanden undslap dræbte han formentlig alle sine fem ofre, oplyser politiet videre.

- Ud fra det vi ved, står det rimelig klart, at nogle - formentlig alle - blev dræbt efter politiet var i kontakt med gerningsmanden første gang klokken 18.18, siger Ole Bredrup Sæverud.

Fire kvinder og en mand dræbt

Ofrene er fire kvinder og en mand, der alle var mellem 50 og 70 år.

Gerningsmanden er en 37-årig dansk statsborger, der bor i Kongsberg. Politiet har tidligere været bekymret for radikalisering.

Han er konverteret til islam, har dansk mor, norsk far og er opvokset i Norge.

Først 18.47 blev han anholdt af politiet. Politiet blev spurgt på pressemødet, hvorfor det tog en halv time at anholde manden.

- Det var et uoverskueligt område, og mange patruljer var en del af aktionen. Men nøjagtigt hvorfor ved jeg ikke, siger Ole Bredrup Sæverud.

Det ved vi om angrebet i Kongsberg

Her er, hvad vi ved om situationen indtil videre:

* Klokken 18.13 fik norsk politi de første opkald om, at en person gik rundt i Kongsberg og skød efter folk med bue og pil.

* Politiet bad i den forbindelse byens borgere om at holde sig inden døre.

* Godt en halv time senere - klokken 18.47 - blev den formodede gerningsmand anholdt af politiet efter en konfrontation, hvor politiet måtte affyre varselsskud.

* Politiet oplyste natten til torsdag, at den anholdte er en 37-årig dansk statsborger, der bosat i Kongsberg.

* Mindst fem personer er dræbt. Ofrenes køn eller alder kendes ikke på nuværende tidspunkt.

* To andre er alvorligt sårede - heriblandt en politibetjent, der ikke var på job, da angrebet fandt sted. De bliver i øjeblikket behandlet på intensivafdelingen på sygehuset i Kongsberg, men skulle ikke være i livsfare.

* Den formodede gerningsmand skulle i løbet af sin tid på fri fod have bevæget sig over et større område i Kongsberg. Her angreb han blandt andet en Coop Extra-forretning i byens centrum.

* Politiet oplyste på et pressemøde klokken 20.30, at man anså situationen for at være under kontrol. Politiet er dog natten til torsdag stadig massivt til stede i Kongsberg og har afspærret en stor del af byen.

* Norsk politi har ikke ønsket at offentliggøre alder eller andre oplysninger om gerningsmanden, der ifølge politiet har handlet alene. Manden blev efter anholdelsen kørt til arresten i Drammen.

* Motivet for angrebet er også ukendt. Politichef i Sør-Øst politidistrikt Øyvind Aas sagde på et pressemøde onsdag aften, at "det er naturligt at undersøge, om der er tale om en terrorhandling".

* I forbindelse med hændelsen i Kongsberg blev en politihelikopter indsat i luften over byen. Ifølge avisen VG blev politiets bombegruppe også sendt til stedet.

* Den norske efterretningstjeneste, PST, er også involveret sagen.

Kilde: VG, NRK, NTB
Powered by Labrador CMS